GameNow WP Theme

DarkLight
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ήτοι Λεπτομερείς οδηγίαι προς κατασκευήν διαφόρων φαγητών(εισαγωγή-παρουσίαση: Μαρία Τσοσκούνογλου)

ΑΠΟΚΤHΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ με έκπτωση 30% ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

www.politeia.gr

Η Οικιακή Μαγειρική του Νικολάου Γκινόπουλου,  μια σειρά από απλές, εύκολες, αλλά γευστικές, παραδοσιακές, ξεχασμένες πλέον, συνταγές, αλλά και μια σειρά  οδηγίες διατροφής, νοικοκυριού και καλής συμπεριφοράς,
κυκλοφόρησε στις απαρχές του Νεοελληνικού Κράτους και της ελληνικής Αστικής Τάξης.

Το σημερινό βιβλίο αποτελεί ακριβή φωτογραφική αναπαραγωγή  εκείνου, με εκτεταμένη εισαγωγή της Μαρίας Τσοσκούνογλου, που καλύπτει τον διαρρεύσαντα χρόνο, κοινωνιολογικά και γευστικά.

Το βιβλίο που αποδείχθηκε διαχρονικής αξίας, πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1899. Πρόκειται για το πιο πλήρες  από τα πρώτα βιβλία με συνταγές μαγειρικής,  από εκείνα, δηλαδή, που έθεσαν τις βάσεις της ελληνικής αστικής μαγειρικής, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Η φωτοαναστατική αυτή επανέκδοση του βιβλίου χρησιμεύει κάλλιστα στο να ξαναμπεί στην ελληνική κουζίνα η υγιεινή, απλή και με πολύ βαθειές ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τη Γαλλία και την Ιταλία μαγειρική τέχνη, που ήλθε στην Αθήνα την εποχή του βιβλίου και που πολιτογραφήθηκε με τον καιρό ως  Ελληνική Αστική Μαγειρική.

Όμως επιβεβαιώνει παράλληλα ότι τα βιβλία με καλές συνταγές Μαγειρικής μέσα στο ιστορικό και λογοτεχνικό τους πλαίσιο, αποτελούν μια σύνθετη και σημαντική πολιτισμική έκφραση, που αξίζει να μελετηθεί και ως αυτοτελής μαρτυρία, αφού, όπως σημειώνει στην Εισαγωγή της η Μαρία Τσοσκούνογλου “κάθε συνταγή είναι μια μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος”

Για το Συγγραφέα:
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Αργος και σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Ο Οδηγός Οικιακής Μαγειρικής είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και το μοναδικό που έχει θέμα την Μαγειρική. Στην συνέχεια και ενώ θα διορισθεί καθηγητής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης -θα υπηρετήσει για χρόνια στο ιστορικό Β΄Γυμνάσιο Αθηνών επί της Χέυδεν και Αχαρνών- και θα φτάσει μέχρι τον βαθμό του Γυμνασιάρχη, θα επικεντρωθεί στην μελέτη και την έκδοση λογοτεχνικών ή εκπαιδευτικών βιβλίων.

Η ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΣΚΟΥΝΟΓΛΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Paris VIII, Vincennes (Παρίσι), Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αρσακείου (Αθήνα) και Επικοινωνία- Δημοσιογραφία στο New York University (Νέα Υόρκη).
Από τις Εκδόσεις Περίπλους κυκλοφορεί και το βιβλίο της
“Συνταγές και Ιστορίες από τους έλληνες της Νέας Υόρκης”


Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-438-114-2
Σελίδες:134
Τιμή:15,00€

Συγγραφέας: Νικόλαος Γκινόπουλος
Εισαγωγή- Παρουσίαση: Μαρία Τσοσκούνογλου
Σειρά: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΜΝΗΜΗ

Σχόλια για το βιβλίο: 3
 • Γιώργος Κιούσης, Ελευθεροτυπία
  23 Ιουνίου 2011
  #1

  Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
  Παραδοσιακές συνταγές
  Τι σημαίνει το φαγητό; Κατά τον Roland Barthes «δεν πρόκειται μόνο για συλλογή υλικών με σκοπό στατιστικές ή διατροφικές μελέτες.
  Είναι επίσης και την ίδια στιγμή ένα σύστημα επικοινωνίας, ένα σώμα εικόνων, ένα πρωτόκολλο χρήσεων, καταστάσεων συμπεριφορών».

  Ενα εγχειρίδιο που μας διαφωτίζει για τη διατροφική μας παράδοση η «Οικιακή Μαγειρική» του Νικολάου Γκινόπουλου -φιλόλογος από το Αργος που υπηρέτησε για χρόνια στο ιστορικό Β’ Γυμνάσιο Αθηνών επί της Χέυδεν και Αχαρνών- που αποδείχθηκε διαχρονικής αξίας, πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1899, εκδόσεις Περίπλους, είναι μια σειρά από απλές, εύκολες, αλλά γευστικές, παραδοσιακές, ξεχασμένες πλέον, συνταγές, αλλά και μια σειρά οδηγιών διατροφής, νοικοκυριού και καλής συμπεριφοράς.

  Κέφαλοι πλακί με σκόρδο, πέρδικα παραγεμιστή, περιστέρια στιφάδο, κουνέλι σαλάτα, κουκιά α λα πουλέτ, σκομβρία σαλάτα, μπάμιες γιαχνί, σούπα βουτύρου, πουρές από μπεκάτσα κ.ά.

  Πρόκειται για το πιο πλήρες από τα πρώτα βιβλία με συνταγές μαγειρικής, από εκείνα, δηλαδή, που έθεσαν τις βάσεις της ελληνικής αστικής μαγειρικής, όπως την ξέρουμε σήμερα. Η φωτοαναστατική αυτή επανέκδοση του βιβλίου χρησιμεύει κάλλιστα στο να ξαναμπεί στην ελληνική κουζίνα η υγιεινή, απλή και με πολύ βαθιές ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τη Γαλλία και την Ιταλία μαγειρική τέχνη, που ήλθε στην Αθήνα την εποχή του βιβλίου και που πολιτογραφήθηκε με τον καιρό ως Ελληνική Αστική Μαγειρική.

  Στην εισαγωγή της η Μαρία Τσοσκούνογλου αναφέρει πως «κάθε συνταγή είναι μια μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος». Από τις εκδόσεις Περίπλους κυκλοφορεί και το βιβλίο της «Συνταγές και Ιστορίες από τους Ελληνες της Νέας Υόρκης».

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=286975

 • Βένη Παπαδημητρίου
  30 Δεκεμβρίου 2011
  #2

  Τα μυστικά των καλοφαγάδων του παρελθόντος αναδύονται μέσα από το βιβλίο «Οικιακή Μαγειρική» του Νικόλαου Σ. Γκινόπουλου 0 by Veni •
  Καλή Ζωή, Τέχνες, Άνθρωπος • Tags: 1899, Οικιακή Μαγειρική, Μαρία Τσοσκούνογλου, Αθήνα, Διονύσης Βίτσος, Εκδόσεις Περίπλους

  Η ΣΤΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ TYPOLOGOS.COM
  Τα μυστικά των καλοφαγάδων του παρελθόντος αναδύονται μέσα από το βιβλίο «Οικιακή Μαγειρική» του Νικόλαου Σ. Γκινόπουλου

  Της Βένης Παπαδημητρίου, e-mail: veni_veni_veni@yahoo.gr

  Τα μυστικά των καλοφαγάδων του παρελθόντος αναδύονται μέσα από το βιβλίο με τίτλο «Οικιακή Μαγειρική» (φωτογραφία) του Νικολάου Σ. Γκινόπουλου και το οποίο κυκλοφόρησε ξανά από τις «Εκδόσεις Περίπλους» του Διονύση Βίτσου. Την εισαγωγή και την παρουσίαση του βιβλίου των 134 σελίδων έχει κάνει η Μαρία Τσοσκούνογλου.

  Η «Οικιακή Μαγειρική» του Νικολάου Σ. Γκινόπουλου αποτελείται από μια σειρά από απλές, εύκολες, γευστικές παραδοσιακές- ξεχασμένες πλέον- συνταγές, αλλά και από μια σειρά οδηγίες διατροφής, νοικοκυριού και καλής συμπεριφοράς. Το βιβλίο αυτό είχε κυκλοφορήσει στην περίοδο που ανάγεται στις απαρχές του Νεοελληνικού Κράτους και της ελληνικής Αστικής Τάξης.

  Η σημερινή έκδοση κι αποτελεί ακριβή φωτογραφική αναπαραγωγή εκείνου, ενώ εμπεριέχει μια εκτεταμένη εισαγωγή της Μαρίας Τσοσκούνογλου, που καλύπτει κοινωνιολογικά και γευστικά τον διαρρεύσαντα χρόνο.

  Το βιβλίο αυτό θεωρείται διαχρονικής αξίας και το 1899 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πιο πλήρες από τα πρώτα βιβλία με συνταγές μαγειρικής και θεωρείται ότι είναι ένα από τα πονήματα, τα οποία έθεσαν τις βάσεις της ελληνικής αστικής μαγειρικής, όπως την γνωρίζουμε στις ημέρες μας.

  Η φωτοαναστατική επανέκδοση του βιβλίου ανασύρει το παρελθόν της γαστρονομίας και βοηθά όσους ή όσες ασχολούνται με την ελληνική κουζίνα ( είτε επαγγελματικά, είτε μαγειρεύοντας στο σπίτι τους).

  Ουσιαστικά θυμίζει την υγιεινή- απλή και μαγειρική τέχνη, που έχει βαθιές ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μια γαστρονομία που ήλθε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της εποχής της έκδοσης του βιβλίου και η οποία πολιτογραφήθηκε – μέσα στο πέρασμα του χρόνου- ως η Ελληνική Αστική Μαγειρική.

  Το συγκεκριμένο εκδοτικό εγχείρημα επιβεβαιώνει το επιχείρημα πως βιβλία που εμπεριέχουν καλές συνταγές Μαγειρικής αποτελούν μια σύνθετη και σημαντική πολιτισμική έκφραση μέσα στο ιστορικό – λογοτεχνικό πλαίσιο. Σαν πόνημα αξίζει, μάλιστα, να μελετηθεί και ως μια αυτοτελής μαρτυρία.

  «Κάθε συνταγή είναι μια μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος», εξηγεί και η Μαρία Τσοσκούνογλου στο εισαγωγικό σημείωμά της.

  Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

  Ο Νικόλαος Σ. Γκινόπουλος γεννήθηκε στο Άργος και σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Ο Οδηγός Οικιακής Μαγειρικής είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και το μοναδικό που έχει θέμα την Μαγειρική. Στην συνέχεια και ενώ θα διοριστεί καθηγητής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης -θα υπηρετήσει για χρόνια στο ιστορικό Β΄ Γυμνάσιο Αθηνών επί της Χέυδεν και Αχαρνών- και θα φτάσει μέχρι τον βαθμό του Γυμνασιάρχη, ενώ θα επικεντρωθεί στην μελέτη – έκδοση λογοτεχνικών ή εκπαιδευτικών βιβλίων.

  Λίγα λόγια και για την παρουσιάστρια του βιβλίου

  Η Μαρία Τσοσκούνογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Paris VIII, Vincennes (Παρίσι), Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αρσακείου (Αθήνα) και Επικοινωνία- Δημοσιογραφία στο New York University (Νέα Υόρκη). Από τις «Εκδόσεις Περίπλους» κυκλοφορεί και το βιβλίο της, με τίτλο «Συνταγές και Ιστορίες από τους έλληνες της Νέας Υόρκης».

  ©Typologos.com 2011

 • syntages
  20 Ιουνίου 2012
  #3

  Συνταγες που θα σας λυσουν τα χερια και θα δωσουν στο τραπεζι σας ενα αλλο αερα. Απλα επιλεξτε απο τις πολλες συνταγες που θα βρειτε στην ιστοσελιδα μας και αρχιστε το ταξιδι στις γευσεις. Συνταγες ευκολες, περιπλοκες, συνταγες για γλυκα οπως μηλοπιτα, σοκολατοπιτα, γλυκα του κουταλιου, και γενικα για θεσπεσια ζαχαροπλαστικη που θα εντυπωσιασει.

Γράψτε το σχόλιό σας: