GameNow WP Theme

DarkLight
ΜΠΑΛΖΑΚ: ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Το σατιρικό όσο και ρεαλιστικό αυτό κείμενο του μεγάλου γάλλου κλασικού συγγραφέα, έχει τίτλο «Περί συμβολαιογράφων και δικηγόρων» και υπότιτλο «και πώς μπορεί να σας αφανίσουν την περιουσία».
Δεν καταλογίζουν, όσα καταλογίζουν στο νομικό κόσμο της χώρας μόνο στην εποχή μας.

Το ίδιο συνέβαινε και στον 19ο αιώνα.
Εδώ ο Μπαλζάκ (1799-1850) διατυπώνει ανάλογες με τις σημερινές φαρμακερές απόψεις και σατιρικούς υπαινιγμούς.

Ας σημειωθεί, ότι και ο ίδιος είχε σπουδάσει νομικά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως βοηθός συμβολαιογράφου.

Γράφει στον πρόλογο του βιβλίου: «Οι άνθρωποι αυτών των επαγγελμάτων έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την απάθεια. Δεν προσβάλλονται ό,τι και να τους πεις, αλλά ούτε και οι ίδιοι υπάρχει περίπτωση ποτέ να σε βρίσουν. Και πώς να σε βρίσουν, άλλωστε, αφού έχουν συνέχεια το στόμα μπουκωμένο;»

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

[…] μίαν ωραίαν πρωίαν, συλλαμβάνετε την φοβερή ιδέα να πουλήσετε το σπίτι σας, να πληρώσετε τις υποθήκες σας, να κρατήσετε σε ρευστό το υπόλοιπο της αξίας του, να το βάλετε στον τόκο και να ζήσετε ήσυχος. Πολύ σύντομα λοιπόν εκδηλώνετε αυτήν σας την πρόθεση. Με το που κάνετε όμως αυτή την κίνηση, οι δανειστές σας φοβούνται, φαντάζονται πως έχετε μπλέξει σε βρόμικες υποθέσεις. Ζητούν τα χρήματά τους. Δεν έχετε δεκάρα. Σας μηνύουν και θέλουν να σας κάνουν έξωση. Αυτό οι δικηγόροι το ονομάζουν «πυροδοτώ μιαν υπόθεση». Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην «τάξη».
Διαλέγετε ένα δικηγόρο για την υπεράσπισή σας και τότε είναι που αρχίζει το πανηγύρι. Οι μεν ισχυρίζονται πως τα λεφτά από την πώληση δεν επαρκούν για να πληρωθούν, οι δε ζητούν τόκους μεγαλύτερους από αυτούς που πρέπει, αλλά ο δικηγόρος σας υπερασπίζεται με μαχητικότητα τα συμφέροντά σας και μετά από έναν αγώνα, στον οποίο υπάρχουν και φάσεις που βρίσκεστε ευνοημένος, όλοι μένουν σύμφωνοι να γίνει η πώληση.
Είστε ευχαριστημένος γιατί υπολογίζετε πως θα σας μείνει και υπόλοιπο και πως τελικά θα ζήσετε από εδώ και πέρα ήσυχος. Πράγματι, το σπίτι σας πωλείται προς εξακόσιες χιλιάδες φράγκα. Και τότε ξαναρχίζει η κινητικότητα των πιστωτών που μαλώνουν ποιος σας δάνεισε πρώτος κ.λπ.
Ο αγοραστής σας ανήσυχος κάνει προσφυγή και αυτή η συμπληρωματική δικούλα έχει ως αποτέλεσμα να κατατεθεί το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τελικά, μετά από πολλές ετυμηγορίες και πολλούς καβγάδες, τα βάζουν όλα σε τάξη, πρόκειται δηλαδή οι δανειστές σας να εξοφληθούν δίκαια, καθένας με τη σειρά του. Νομίζετε πως είναι κάτι πολύ απλό. Σφάλμα!… Ιδού ποια διαδικασία ακολουθείται. […]

Συγγραφέας: Μπαλζάκ, Ονόρε
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 978-960-438-039-7
Σελίδες: 92, Τιμή: € 6,33

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “BOOKS AND THE CITY”

 


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021. Το περιοδικό πολιτισμού των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
  • ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ, «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1865» της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, 2019
  • ΤΟ ΜΑΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΟΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΤΡΟΥΒΕΙΑ
  • Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (Στην πραγματικότητα ΤΩΝ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ) στις 7.10.1571 Αφορμή για το ΠΡΩΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ μετά την ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΕΤΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΡΑΣ, ΣΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ
  • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ: Η ΣΤΙΤΙΚΕΤΣΑ [ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ] ΤΟΥ ΚΟΝΤΕ ΚΛΑΠΑ. [Κομμέντια πικολίσιμα και ρεντικολοζίσιμα] !
  • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ: [ΜΙΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ «ΟΜΙΛΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ «ΑΝΤΑΤΖΙΟ ΚΑΙ ΦΟΥΓΚΑ»]
  • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΩΜΑΣ: [ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ «ΟΜΙΛΙΑ» ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ, «ΑΝΤΑΤΖΙΟ ΚΑΙ ΦΟΥΓΚΑ]
  • «ΑΝΑΚΟΥΣΤΟΙ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΟΙ», ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΚΗΣ, ΠΟΙΗΣΗ: ΛΕΝΕΤΑ ΣΤΡΑΝΗ. ΕΚΔΟΣΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ
  • ΕΝΑΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ 1859