GameNow WP Theme

DarkLight
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΑΖΗΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α’ & Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι δύο εξέχουσες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στον πρώτο χρωστάμε την κήρυξή της και στον δεύτερο τη διάσωσή της και την έξοδο από το χάος που την είχαν ρίξει οι εμφύλιοι σπαραγμοί. Παρά το ότι ήταν δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, τα κοινά σημεία που τους ένωναν ήταν πολύ περισσότερα. Ο πρώτος ήταν ένας ρομαντικός φιλελεύθερος ευπατρίδης στρατιωτικός, ο δεύτερος ένας ρεαλιστής συντηρητικών αρχών πολιτικός. Από την άλλη πλευρά όμως ζούσαν κι οι δυο αποκλειστικά με το όραμα της αναγέννησης του Έθνους, ήταν απόλυτα έντιμοι, ευθείς και αγνοί πατριώτες, ευγενείς αριστοκράτες –με τη σύγχρονη αλλά και την αρχαία σημασία του όρου- που  θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας. Οι πράξεις τους σ’ αυτό και μόνο απέβλεπαν, και το δράμα που εκτυλίχτηκε ανάμεσά τους, με την εγκατάλειψη του πρώτου από τον δεύτερο και τη δημόσια αποκήρυξη του κινήματός του, στην πραγματικότητα σε αυτό ακριβώς οφειλόταν, ως μια αναγκαία θυσία για το καλό της πατρίδας. Στις σελίδες του κειμένου αναλύεται η σύγκρουση αυτή και επιχειρείται η εξήγησή της

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Θα πρέπει δε να θεωρήσουμε ότι ήδη από τότε ο Μέττερνιχ τελούσε σε πλήρη γνώση, από πληροφορίες των πρακτόρων του στη Ρωσία, για την εκεί παρατηρούμενη ζωηρή «μυστική» ελληνική κίνηση για εξέγερση, κι ότι υποψιαζόταν τη θέση που είχε πάρει ο Καποδίστριας υπέρ αυτής.  Ενεργώντας λοιπόν με μαεστρία έκτοτε, προσκάλεσε στις 15.12.1820 τον τσάρο σε τσάι, όπου όλη την ώρα που έμεινε κοντά του, του παραπονιόταν ότι τάχα ο Καποδίστριας δεν μπορεί ποτέ να τον καταλάβει!

Ο τσάρος του απάντησε ότι «αυτό οφείλεται γιατί σας υποπτεύεται ότι πάντοτε θα ζητήσετε κάτι περισσότερο».

«Έχει δίκιο να με υποπτεύεται», συμφώνησε ο Μέττερνιχ, «αλλά εκείνο που θα επιθυμούσα είναι να είχε, μαζί με την εξυπνάδα του, και κοινόν νουν».

Ήδη, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29.10.1820 ο Αλέξανδρος, βλέποντας τις επαναστάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και από την Ιβηρική χερσόνησο να περνούν στην Ιταλική, τρομοκρατημένος, ομολόγησε στον Μέττερνιχ ότι είχε σφάλει σοβαρότατα για όλα όσα είχε κάνει μεταξύ 1814-1818.

«Συμφωνούμε λοιπόν, πρίγκιπα και το οφείλω σε εσάς. Κρίνατε σωστά την κατάσταση. Λυπούμαι που χάθηκε τόσος χρόνος, ο οποίος τώρα πρέπει να αναπληρωθεί. Βρίσκομαι εδώ χωρίς ιδεοληψίες. Πείτε μου τι επιθυμείτε και τι θέλετε να κάνω, κι εγώ θα το κάνω»!

Λίγο δε αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14.11.1820, ο Μέττερνιχ βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε για να μετακινήσει σταθερά και απόλυτα τον τσάρο στις θέσεις του, με την είδηση που έφθασε στο Τροπάου, ότι στο σύνταγμα Συμεονόφσκυ της ανακτορικής φρουράς σημειώθηκε διαμαρτυρία των στρατιωτών ενός λόχου του για τα μαρτύρια που τράβαγαν από το συνταγματάρχη τους Σβαρτς, έναν «βδελυρό δήμιο και τύραννο που τους βασάνιζε». Ο Μέττερνιχ κατάφερε να πληροφορηθεί το ανάξιο λόγου περιστατικό αυτό πριν φθάσει ο Ρώσος ταχυδρόμος και να το εκμεταλλευτεί κατάλληλα, εμφανίζοντάς το με τα πιο μελανά χρώματα, ως μια τάχα σοβαρή στασιαστική κίνηση, όμοια μ’ εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να πανικοβάλει τον τσάρο, πιστεύοντας ότι η επανάσταση έφθασε πια έξω από την πόρτα του, προκαλώντας του βαθύ ψυχικό κλονισμό 77! Από τότε, ο Αλέξανδρος, από ηγεμόνας φωτισμένης δεσποτείας με χριστιανικές φιλελεύθερες ιδέες και τάσεις, μετατράπηκε σε έναν σκληρό αντιδραστικό μονάρχη, που παντού στη φαντασία του έβλεπε την επανάσταση να ενεργεί για να καταστρέψει το χριστιανικό φιλειρηνικό του όραμα, μετά δε και τη συκοφαντική εκστρατεία του Μέττερνιχ κατά του Υψηλάντη, από φιλέλληνας κατέληξε να γίνει ανθέλληνας.

[…]Η αποκήρυξη της εξέγερσης από τον «φιλέλληνα» τσάρο Αλέξανδρο, με εντολοδόχο μάλιστα σ’ αυτό τον δύστυχο Καποδίστρια, δείχνει το δράμα που εκτυλίχτηκε, με τον άθλιο πρωταγωνιστικό ρόλο της Αυστρίας και της Αγγλίας, και που επέφερε καίριο πλήγμα στο εγχείρημα του Υψηλάντη στις Ηγεμονίες, αλλά και σ’ αυτόν τον ίδιο προσωπικά, ο οποίος, ζητώντας άσυλο στη γειτονική Αυστρία, παγιδεύτηκε από τον Μέττερνιχ και αντί για την υποσχεθείσα φιλοξενία, συνελήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τους αδελφούς του Γεώργιο και Νικόλαο, καθώς και με τους λοιπούς συνεργάτες του, κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες, που τον οδήγησαν τελικά στον θάνατο. Το πλήγμα δε για την επανάσταση ήταν διπλό, αν ληφθεί υπόψη και ο γενόμενος αφορισμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη –αν και αναμενόμενος αυτός– ο οποίος έτσι, σε συνδυασμό με την αποκήρυξη του κινήματος από τη Ρωσία, συνετέλεσε κατά κύριο λόγο μέσα σε λίγο διάστημα στην καταστροφή της εκστρατείας του Υψηλάντη. Όπως δε ο Καποδίστριας αναγκάστηκε να «πιει το πικρό ποτήρι» με το να καταδικάσει το εγχείρημα, το ίδιο και ο Γρηγόριος Ε΄ αναγκάστηκε, μαζί με όλη τη Σύνοδο, να προβεί στον αφορισμό κατά διαταγή του σουλτάνου, προκειμένου να σώσει το Γένος από τη γενική σφαγή. Και αξίζει στο σημείο αυτό να σταθούμε λίγο περισσότερο, για να φανεί σε όλο της το μέγεθος η θυσία και του ηγήτορα αυτού, όπως δείξαμε τη θυσία των άλλων δύο πρωταγωνιστών της εθνεγερσίας Υψηλάντη και Καποδίστρια.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΖΗΣ 

Ο Παναγιώτης Κ. Μάζης είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής και συγγραφέας.

 

Έτος έκδοσης: 2023

ISBN:978-960-438 097-8

Σελίδες: 112

Τιμή: € 12,72

 


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης
  • ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΑ ΣΟΛΩΜΟ, μετάφραση: ΝΙΚΙΑΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ του Ανδρέα: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, ΟΚΤΩ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2020, Βιβλιοπαρουσίαση
  • Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ «ΚΑΤΟΥ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ των ΚΡΗΜΝΩΝ» στη Ζάκυνθο. Ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο που μάλλον διέφυγε εκ παραδρομής της προσοχής των κ.κ. Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού
  • ΜΙΚΕΛΗΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ: «Ο ΜΙΚΕΛΗΣ του ΜΙΚΕΛΑΚΗ»
  • ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ 1857 ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ.
  • «Πρώτη ελληνίς χορεύσασα με τον Όθωνα εν Κερκύρα ήτο ζακυνθία»
  • «ΟΜΙΛΙΕΣ» και χοροί στην ΄Υπαιθρο.
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021. Το περιοδικό πολιτισμού των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
  • ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ, «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1865» της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, 2019