[ Η φωτοαναστατική αυτή έκδοση έγινε με χορηγία του κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, στη μνήμη των γονέων του Τάκη (Παναγιώτη) Στραβοπόδη (1926-2016) και Αντωνίας Στραβοπόδη το γένος Δημητρίου Βούρτση (1931-2022)]
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Το βιβλίο αυτό αποτυπώνει ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας, και είναι επικεντρωμένο στην Ζάκυνθο μιας τραγικής εποχής, αφού τραγικός και μόνο μπορεί να χαρακτηρισθεί ένας Εμφύλιος Πόλεμος, ασχέτως αιτίων, αποτελεσμάτων και του ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι. Και το σύγχρονο ελληνικό κράτος δυστύχησε να έχει τρεις εμφύλιους πολέμους, τους δύο μεσούσης της Επανάστασης του 1821 και με τους τούρκους να προελαύνουν στην Πελοπόννησο.
Δεδομένου ότι στο βιβλίο αυτό τα γεγονότα καταγράφονται πολύ κοντά στο χρόνο κατά τον οποίο διαδραματίσθηκαν, θα λέγαμε πως μάλλον πρόκειται για ένα Χρονικό. Η Ιστορία πάντα στηριζόταν σε Χρονικά, πάντα πολύτιμα, αφού πηγάζουν από αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που τα γεγονότα διαδραματίζονται. Προϊόντος του χρόνου τα γεγονότα φθίνουν στις μνήμες έως ότου όσοι τα έζησαν και τα θυμούνται χάνονται κι αυτοί και μένουν τα χρονικά να τα θυμίζουν.
Εξαντλημένο εδώ και πολλά χρόνια, επανέρχεται να διηγηθεί στη νεότερη πλέον γενιά εκείνα τα γεγονότα, ενδεχομένως να προκαλέσει νέες συζητήσεις σήμερα κάτω από νέα δεδομένα και να γίνει η αφορμή, αλλά ιστορικής έρευνας και η βιβλιογραφική πηγή νέων μελετών.
Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η κατοχή της νήσου της Ζακύνθου από τις δυνάμεις των Ιταλών ( από την άνοιξη του 1941) και στη συνέχεια των Γερμανών (από το φθινόπωρο του 1943), καθώς και τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’40 χάραξαν ανεξίτηλες μνήμες στους νεαρούς τότε γονείς μου, όπως και σε όλους όσους βίωσαν τα χρόνια αυτά.
Τα γεγονότα των χρόνων αυτών τα εξιστορούσαν οι γονείς μου, είτε με την ευκαιρία μιας επετείου, είτε τον θάνατο μιας από τις προσωπικότητες της εποχής, εκείνης είτε ακόμη και χωρίς αφορμή!
Πολλά από τα γεγονότα εκείνης της εποχής καταγράφονται με εξαιρετική ενάργεια και πιστότητα στο εξαντλημένο και πολύ σπάνιο πλέον βιβλίο του Διον. Στραβόλαιμου «Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ» , που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1949 στη Ζάκυνθο, από το τυπογραφείο του Φ. Κοντόγιωργα.
Με την ανατύπωση του βιβλίου επιθυμώ να προσφέρω στους μελετητές της Ιστορίας της Ζακύνθου αλλά και στους εραστές της Ιστορίας της Ελλάδας του 20ου αιώνα μια πολύτιμη πηγή.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις εκδόσεις «Περίπλους» και τον εκδότη και εξαιρετικό φίλο Διον. Βίτσο, που ανέλαβε την έκδοση και με την πολύτιμη εμπειρία του οδήγησε σε ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.
Δημήτριος Π. Στραβοπόδης,
Χημικός MSc, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφ. Αξ/κών Ν. Ζακύνθου, Πρώην Διευθυντής της Δ/νσης Δευτ/μιας Εκπαίδευσης Ν. Ζακύνθου.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΡΑΒΟΛΕΜΟΣ: Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1908. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά λόγω αντιξοοτήτων δεν μπόρεσε να τελειώσει. Το 1934 διορίστηκε Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Το 1938 μετά από εξετάσεις διορίστηκε Γραμματέας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ζακύνθου. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τους σεισμούς του 1953, στους οποίους κάηκαν το σπίτι του, η βιβλιοθήκη του και ανέκδοτα έργα του. Μετά από αυτό πήγε στην Αθήνα όπου συνέχισε να εργάζεται στη Γραμματεία του Αρείου Πάγου. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της ζακυνθινής εφημερίδας «Καθημερινή» γράφοντας το κύριο άρθρο και το χρονογράφημα με το ψευδώνυμο «Κάποιος».
Το βιβλίο «Η Ζάκυνθος στα χρόνια της σκλαβιάς Απρ.1941-Μαρτ. 1945» το εξέδωσε το 1949.
Είχε σύζυγο την Βασιλική Δημητρίου, αδελφή του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου Δημητρίου, γνωστού από την διάσωση των ζακυνθινών Εβραίων από τους Ναζί.
Πέθανε το 1989.
Συνέγραψε τα έργα:
ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ
1.«Η Ζάκυνθος στα χρόνια της σκλαβιάς»,(Απρίλιος 1941-Μάρτιος 1945), Αδελφοί Κοντόγιωργα, Ζάκυνθος 1949
2.«Η Ζάκυνθος υπό τα ερείπια και τας φλόγας», (Αύγουστος -Δεκέμβριος 1958, Εκδόσεις Περιοδικού «Ορθόδοξος Μαχητής», Αθήνα 1958
3.«Ο Αρχιεπίσκοπος Ζακύνθου Νικόλαος Κατραμής», Ζάκυνθος 1951
4.«Το Εθνικόν Σύμβολον», (Ιστορία της Ελληνικής Σημαίας), Ζάκυνθος 1952.
5.«Η αρετή δια μέσου των αιώνων», Ζάκυνθος 1952.
6.«Εσωτερικός Κανονισμός (κληροδότημα Διον. Μιγγή, Ζάκυνθος 1952.
7.Ο Αργολίδος Χρυσόστομος ο Β’ (Δεληγιαννόπουλος). Βίος και προσφορές του, Χριστιανική Αδελφότης Άργους η «Αγία Μακρίνα», Θεσσαλονίκη 1985
8.«Ένας ηρωισμός-Μια δικαίωση» (Η διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου στην Κατοχή, Αδελφοί Χρυσοχόου, Αθήνα 1988
ΑΝΕΚΔΟΤΑ
9.«Έργα και ημέραι Αρχιερέων της Ζακύνθου»
10.«Ζακυνθινοί αντίλαλοι», (Συλλογή χρονογραφημάτων)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Χ. ΣΤΡΑΒΟΛΕΜΟΣ
Έτος έκδοσης: 1949
Έτος αναστατικής έκδοσης: 2023
Τιμή: € 25
ISBN:978-960-438-062-3