ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ 10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:
Ένας απρόσμενος παράφορος έρωτας δύο νέων γεννιέται κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδρομής της Γ΄ τάξης ενός λυκείου της Ζακύνθου στην Αθήνα της δεκαετίας του ’80.
Εκείνη, η Αγγελική, τελειόφοιτη μαθήτρια και μοναχοκόρη μιας συνηθισμένης οικογένειας της επαρχίας και εκείνος, ο Αντρέας, φοιτητής και γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας της πρωτεύουσας.
Η δραματική παρακολούθηση του αγώνα των δυο τους για την κατάκτηση της ευτυχίας μέσα από την άδολη σχέση τους και όλα τα απρόσμενα και σκληρά περιστατικά που φαίνεται να βάζουν οριστικό τέλος στο όνειρό τους να παντρευτούν.
Ποιος ο ρόλος του στενότερου φίλου του Αντρέα, του Κώστα, και της καλύτερης φίλης της Αγγελικής, της Κάκιας, και ποιες οι συνέπειες της φιλοδοξίας, του εγωισμού και της περηφάνιας του σκληρού πατέρα του Αντρέα;
Όλα αυτά μέσα από τη ματιά μιας εκπαιδευτικού Μέσης Εκπαίδευσης, που έχει παρακολουθήσει εκ των πραγμάτων πολλούς εφηβικούς έρωτες.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
[…]
Η Αγγελική Και ο Κώστας τελικά παντρεύτηκαν στη Ζάκυνθο λιτά χωρίς τυμπανοκρουσίες στη Χρυσοπηγή, στην
Μπόχαλη, μια εκκλησία του 16ου αιώνα.
Στην εκκλησία αυτή υπάρχει ένα πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και η παλιά εικόνα της Παναγίας, την οποία λέγεται ότι έφεραν από την Κρήτη. Η εικόνα χρονολογείται από το 848 μ.Χ. και φέρει την υπογραφή του βυζαντινού
αγιογράφου Πανίσαλκου.
Είχε περάσει ένας χρόνος από τον θάνατο του πατέρα της Αγγελικής και ήταν νωπό το τραύμα, όμως η μητέρα της
επέμενε να παντρευτεί για να δει και αυτή ένα εγγόνι. Η Αγγελική θυμόταν την ημέρα εκείνη. Αλήθεια, πως είχε ονειρευτεί τον γάμο της; Καμία σχέση. Πού ήταν ο αγαπημένος της Αντρέας; Γιατί την εγκατέλειψε; Πόσα όνειρα είχαν
κάνει μαζί; Πολλές φορές είχαν σχεδιάσει τον επικείμενο γάμο τους. Ήθελαν λουλούδια, πολλά λουλούδια. Της Αγγελικής της άρεσαν τα λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα και ήθελε η εκκλησία να είναι γεμάτη από αυτά. Ακόμα και το νυφικό της είχε ονειρευτεί. Άσπρο, με τούλι και δαντέλες, αλλά και ουρά να σέρνεται στο έδαφος μαζί με ένα μακρύ
πέπλο. Πώς τα έφερε, όμως, η ζωή; Παντρευόταν τον Κώστα, περισσότερο φίλο παρά σύζυγο, γιατί θα είχε τουλάχιστον ένα στήριγμα και, το κυριότερο, ήξερε πως την αγαπούσε.
Λίγοι φίλοι παρευρέθηκαν στην εκκλησία και οι συγγενείς της. Οι γονείς του Κώστα δεν ήρθαν. Άλλη πονεμένη
ιστορία. Δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ο γιος τους, ένας αξιόλογος γιατρός με μια τέτοια οικογένεια, παντρευόταν
μία φτωχιά κοπέλα από τη Ζάκυνθο έστω κι αν ήταν μορφωμένη. Η μητέρα του Κώστα, η Βαλεντίνη, που τις περισσότερες ώρες βρισκόταν με τις κυρίες του καλού κόσμου σε φιλανθρωπικά γκαλά και τσάγια, ήταν κόρη οικογένειας γιατρών. Ο πατέρας της και τα αδέρφια της, γιατροί, με αξιόλογη θέση στην αθηναϊκή κοινωνία. Η ίδια έζησε μια πλούσια και άνετη ζωή ως μοναχοκόρη που ήταν, με ταξίδια, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, παρούσα παντού. Όμορφη γυναίκα, εντυπωσιακή, παντρεύτηκε τον Αριστείδη Δεληγιαννόπουλο και ζούσαν σε ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι. Θεωρούσε αδιανόητο ο κανακάρης της να παντρευτεί την κοπέλα με την οποία είχε δεσμό ο Αντρέας και που εξαιτίας της, έμμεσα βέβαια, προκλήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στο σπίτι του φίλου τους Αλέξανδρου Πετρόπουλου. Αρνητική σ’ αυτόν τον γάμο, επηρέασε και τον άντρα της, που ίσως έβλεπε με κάπως καλύτερο βλέμμα τον επικείμενο γάμο του γιου του.
Άγριος καυγάς ακολούθησε στο σπίτι του γιατρού. Ο Κώστας, ανένδοτος, δήλωσε ότι θα προχωρούσε στον
γάμο ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όπως και έγινε. […]
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΚΑΝΑ-ΑΜΠΕΛΑ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Νομική σχολή. Εργάστηκε σε Λύκεια και Γυμνάσια της Ζακύνθου και άλλων περιοχών της Ελλάδος. Επί πέντε έτη ήταν υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στην Δ.Δ.Ε Ζακύνθου . Υλοποίησε ημερίδες, σεμινάρια στα πλαίσια της Υγείας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις με θέματα φιλολογικού, φιλοσοφικού, λογοτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Πρόεδρος της ΧΕΝ Ζακύνθου, δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.
Διετέλεσε Πρόεδρος και του μουσικού σχήματος “Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου”. Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών ιστορικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων.
Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη μουσική . Επιμελείται και γράφει τα κείμενα σε ραδιοφωνική λαογραφική εκπομπή με τίτλο “Λαογραφικά Μονοπάτια”.
Κύρια όμως ασχολία της οι λαογραφικές μελέτες και η έρευνα. Συμμετείχε σε Πανελλήνια Συνέδρια Λαογραφίας και θεμάτων Επτανησιακού Πολιτισμού. Δημοσίευσε λαογραφικές και ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει πέντε βιβλία στο ενεργητικό της, τα τέσσερα πρώτα λαογραφικού περιεχομένου:
- Οι σταθμοί της ανθρώπινης ζωής στη Ζάκυνθο
- Η Ζάκυνθος του χθες και της μαγικής παράδοσης
- Ζακυνθινά νανουρίσματα | “Στη Βενετιά τα ρούχα σου”
- Η ζακυνθινή ταβέρνα
- ΟΔΑΖ από το βάθος του χρόνου μέχρι σήμερα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΚΑΝΑ -ΑΜΠΕΛΑ
ISBN: 978-960-438-240-8
Σελίδες: 224
Έτος έκδοσης: 2021
Τιμή: 13,78