GameNow WP Theme

DarkLight
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΦΑΝΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ, Η ανάπλαση του Μοναστηριού της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη (βιβλίο + ψηφιακή έκδοση)

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ με 10% έκπτωση ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

www.politeia.gr

Είναι η αφήγηση ενός έργου που έγινε με πολύ σεβασμό και αγάπη προς το μνημείο και τον χώρο, από όλους τους συμμετέχοντες.

Το πρώτο μέρος, το «Οδοιπορικό», αφορά στο πώς ξεκίνησε η ιδέα της ανάπλασης της μονής και το ιστορικό της υλοποίησης του έργου από τον Βαγγέλη Αρφάνη.

Το δεύτερο μέρος αφορά την περιγραφή και την επεξήγηση της μελέτης από τον Δημήτρη Αλέξανδρο Αυγουστίνο.

Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταυγέτου, σε υψόμετρο 1000μ., κοντά στο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου και απέχει 5 χλμ. από την Καστάνια. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, από την ομώνυμη εικόνα που υπάρχει στη Μονή, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στην πραγματικότητα έχει χτιστεί πάνω στα φυσικά σύνορα των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, γι’ αυτό διοικητικά υπάγεται και στους δύο νομούς. Η Μονή έχει ανεγερθεί στη θέση των ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς γιατρίσσης και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δομικά στοιχεία από τον αρχαίο ναό ενσωματωμένα στο εσωτερικό της. Η μετατροπή του ναού από παγανιστικό σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ. Η μονή έγινε ανδρική το 1977, αφού πρώτα κατά το 1972, είχε ανακηρυχθεί σε ιερό προσκύνημα.

Σήμερα μπορεί κάποιος να πάει μέσω Αιγών Γυθείου με άσφαλτο, μέσω Δάσους Βασιλικής, 30 χμ σε χωματόδρομο, διαδρομή άπειρης ομορφιάς μέσα στα έλατα από 800 ως 1600 μέτρα υψόμετρο.
Η θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο στην αρχή, στο Λακωνικό μετα, με τα Κύθηρα νωχελικά ξαπλωμένα, σε κάποιο σημείο και στους δυο κόλπους, κόβει την ανάσα. Οι ομίχλες συχνές. Πολλές φορές βροχές. Το βουνό έχει τις δικές του συνήθειες. Υπάρχει και τρίτος δρόμος επίσης χωματόδρομος από τη Μηλιά τον οποίο τελευταία προτιμούν πολλοί. Ο δρόμος αυτός διανοίχτηκε πάνω στο παλιό μονοπάτι.

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζεις την ιστορία της μελέτης ενός έργου, γιατί κάθε μελέτη είναι επηρεασμένη από τις συνθήκες και το περιβάλλον κάτω από τα οποία υλοποιήθηκε.  Ξέροντας την ιστορία της θα γνωρίσεις τους παράγοντες που επηρέασαν την υλοποίηση ή τη μη υλοποίησή της και θα έχεις μία ολοκληρωμένη και σωστή εικόνα.

Μαζί με το βιβλίο διατίθεται σε dvd και η ψηφιακή έκδοσή του.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΦΑΝΗΣ:  Καταξιωμένος επιστήμονας από τη Μάνη που αγαπάει τη γενέθλια γη και προσπάθησε και προσπαθεί να συνεισφέρει στον τόπο του.

 

 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ: Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στη Γαλλία με αρχιτεκτονική δραστηριότητα και έργα σε πολλές χώρες του κόσμου. Καταγωγή από την Ζάκυνθο.

 

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΦΑΝΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ

Έτος έκδοσης: 2020

ISBN: 978-960-438-227-9

Σελίδες: 294  Τιμή: € 28,01


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:





Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης
  • ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΑ ΣΟΛΩΜΟ, μετάφραση: ΝΙΚΙΑΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ του Ανδρέα: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, ΟΚΤΩ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2020, Βιβλιοπαρουσίαση
  • Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ «ΚΑΤΟΥ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ των ΚΡΗΜΝΩΝ» στη Ζάκυνθο. Ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο που μάλλον διέφυγε εκ παραδρομής της προσοχής των κ.κ. Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού
  • ΜΙΚΕΛΗΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ: «Ο ΜΙΚΕΛΗΣ του ΜΙΚΕΛΑΚΗ»
  • ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ 1857 ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ.
  • «Πρώτη ελληνίς χορεύσασα με τον Όθωνα εν Κερκύρα ήτο ζακυνθία»
  • «ΟΜΙΛΙΕΣ» και χοροί στην ΄Υπαιθρο.
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021. Το περιοδικό πολιτισμού των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
  • ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ, «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1865» της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, 2019