GameNow WP Theme

DarkLight
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΡΑΝ, Το όνειρο της Ορτένσια πέρα από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο

ΑΠΟΚΤHΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ με έκπτωση 30% ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

www.politeia.gr

Πρώτη δεκαετία του 2000. Η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, αλλά και στην εξελιγμένη Κίνα.

Η γνωριμία αυτών των πολυσυζητημένων χωρών, αλλά και ο διάλογος με τους ανθρώπους τους,  δίνουν στον συγγραφέα τη δυνατότητα να προσεγγίσει, να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τον κοινωνικό και το οικονομικό πλαίσιο της διαβίωσής τους, το επίπεδο της καθημερινής ζωής, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία.

Όλο αυτό δίνεται μέσα από μια ανθρώπινη ερωτική, νουβέλα, της οποίας οι παράμετροι, άλλες είναι αληθινές κι άλλες στη σφαίρα της φαντασίας.   

Έτσι, μέσα από ένα σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα ο αναγνώστης γίνεται άμεσα κι ευχάριστα κοινωνός αυτών των δύο σχεδόν μυθικών κόσμων της εποχής μας.

 

απόσπασμα από το βιβλίο:

Η Ορτένσια, με το χαριτωμένο της χαμόγελο, αντιπαρήλθε την ερώτηση και πέρασε στην αντεπίθεση. «Εσύ πόσο ευτυχισμένος είσαι; Έχεις πολύ περισσότερα χρήματα από εμένα, κάνεις ταξίδια. Έχεις γνωρίσει πολλές γυναίκες. Είσαι όμως πραγματικά ευτυχισμένος; Είστε στην πατρίδα σου ευτυχισμένοι; Έχετε πετύχει να ζείτε πιο καλά από εμάς; Εμείς, όπως θα δεις, είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε υπερήφανοι. Οι γυναίκες είμαστε χειραφετημένες. Τρέχουμε στους δρόμους μας, τραγουδάμε τα τραγούδια μας, χορεύουμε, ερωτευόμαστε ελεύθερα, το ίδιο και οι άνδρες. Διώξαμε τους Αμερικανούς, τους εκμεταλλευτές μας, και παλεύουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως μας αρέσει, όπως ταιριάζει στον κουβανικό λαό, όπως ταιριάζει στην περηφάνια μας, στη δυναμική μας, στη μόνιμη ερωτική μας διάθεση».

Ο Ανδρέας, όπως παρακολουθούσε την Ορτένσια να μιλάει, ένιωθε την παράξενη γοητεία που εξέπεμπε η Κουβανή. Μιλούσε με πάθος για τους ανθρώπους, για την Κούβα, για τους συνεχείς σκληρούς αγώνες ενός λαού που πραγματικά θέλει και μπορεί να ζει χωρίς χαλιναγώγηση, να κρατάει μακριά λαούς που θα μπορούσαν, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, να είχαν μετατρέψει την Κούβα σε προτεκτοράτο τους. Έβλεπε μαγνητισμένος το γλυκό πρόσωπό της που έλαμπε και κατάλαβε ότι είχε σαστίσει και δεν μπορούσε να παρέμβει στον μονόλογό της.

Εκείνη τη στιγμή πέρασαν από μπροστά τους η Λουίζα και ο Αρτούρο, δύο νεαρά παιδιά που δούλευαν στο ξενοδοχείο. Είχαν τελειώσει τη βάρδια τους και έφευγαν. Ο Ανδρέας τούς είχε γνωρίσει μία ημέρα πριν βρεθεί με την Κουβανή. Ο Αρτούρο τού έφερε τον καφέ που είχε παραγγείλει στο μπαρ του ξενοδοχείου και η Λουίζα καθάριζε το δωμάτιό του όταν γύρισε από το πρωινό. Είχε μιλήσει λίγο μαζί τους. Γνωρίζονταν με την Ορτένσια πολύ καλά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Υπήρχε οικογενειακή γνωριμία. Τους χαιρέτησαν. Ο Ανδρέας σηκώθηκε και τους προσκάλεσε στην παρέα τους για να τους κεράσει ένα ποτό. Τα δυο παιδιά, βλέποντας και την Ορτένσια, δεν δίστασαν να καθίσουν μαζί τους. Ο Ανδρέας τούς παρακάλεσε να παραγγείλουν ό,τι ήθελαν. Με ευχαρίστηση πήραν ένα ποτήρι ρούμι. «Γεια σου, Ορτένσια», είπαν στη γλώσσα τους και άρχισαν να συζητάνε για τις αμοιβές που παρέμεναν το ίδιο χαμηλές με τις περσινές και τις προπερσινές, όπως εξήγησαν στον Ανδρέα. Ο λόγος που απηύθυναν στην Ορτένσια ήταν έντονος, λες και αυτή έπρεπε να απολογηθεί. Εκείνη απάντησε, στα αγγλικά, ότι θα μιλούσαν γι’ αυτό το θέμα άλλη φορά. Όταν θα ήταν κατάλληλος ο χρόνος και θα μπορούσαν μιλήσουν γι’ αυτά. Ήταν φανερό ότι δεν ήθελε να γίνεται μια τέτοια συζήτηση εκεί. Όμως τα δύο παιδιά έδειχναν ότι δεν είχαν πρόβλημα να συζητήσουν μπροστά σ’ έναν ξένο. Αντίθετα, έδειξαν πως επιδίωξαν τη συνάντηση γι΄ αυτόν τον σκοπό. Είχαν φαίνεται τον λόγο τους.

 

για τον συγγραφέα:

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ) και συνέχισε στο  THE NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY (Μεταπτυχιακό ΜΒΑ) .

Δραστηριοποιήθηκε στον Ιδιωτικό Τομέα, σε Ανώνυμες Εταιρείες σαν υπεύθυνος Προσωπικού και Οικονομικών. Συνεχίζει σε Ναυτιλιακή Εταιρεία που διαχειρίζεται εμπορικά (ποντοπόρα πλοία) σαν Νόμιμος  Εκπρόσωπος.

Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών του Ιδιωτικού Τομέα, ΔΕΚΟ και Κοινωνικών φορέων (ΕΡΤ Α.Ε. – Ο.Κ.Ε. κλπ).

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της ΣΤΑ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ(1989-2004) και μέλος της Επιτροπής του Συνδέσμου για την Δημιουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Σ.Δ.Ο.Ε.)

Έχει δημοσιεύσει άρθρα (Οικονομικών, Ναυτιλιακών, Κοινωνικών θεμάτων) σε εφημερίδες και περιοδικά.

Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος έκδοσης: 2017

ISBN: 978-960-438-197-5

Σελίδες: 240, Τιμή:  € 15


Σχόλια για το βιβλίο: 1
 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
  18 Νοεμβρίου 2017
  #1

  Το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του Διονύση Κονιτόπουλου, τιτλοφορείται «ΟΡΑΝ… Το όνειρο της Ορτένσια πέρα από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περίπλους.

  Αν και περιγράφεται ως σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημα, θεωρώ ότι διαφοροποιείται αρκετά από άλλα του είδους. Σαφώς και δεν είναι ένα έργο “πλοκής” ή δυναμικού σασπένς, καθώς η βασική του υπόθεση, δίνει διαρκώς προτεραιότητα σε μια αναλυτική παράθεση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών στοιχείων για τις χώρες που περιγράφονται. Πεδία δράσης η Κίνα, η Κούβα και η Ελλάδα. Η Κίνα και το όραμα του Μάο, που σήμερα βιώνει ραγδαίες αλλαγές, αναζητώντας νέα ταυτότητα στον Παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Η Κούβα του Κάστρο και οι θυσίες της επανάστασης του Τσε, που μέσα σε αργούς ρυθμούς ανάπτυξης αναζητά απαντήσεις για όσα στερήθηκε ο λαός της αλλά και για το αν άξιζαν οι κόποι και οι αγώνες. Και τέλος η Ελλάδα του σήμερα, θύμα των ραγδαίων ρυθμών, των πολλά υποσχόμενων πολιτικών συστημάτων και των αδίστακτων γραναζιών του κεφαλαίου.

  Οι δυο αυτές σημαντικές χώρες συνδέονται με την Ελλάδα μέσω των ανθρώπινων σχέσεων. Μέσω του έρωτα και της ανάγκης για συντροφικότητα. Η Ορτένσια, η Γκον και ο Ανδρέας. Δυο γυναίκες που ονειρεύονται την απόδραση από τη δική τους ασφυκτική ζωή προς κάτι καλύτερο. Κάτι που θα τους προσφέρει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Μα μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται, ο συγγραφέας παίρνει την αφορμή και περιγράφει σχολαστικότατα κάθε πτυχή της ζωής στις χώρες των ηρωίδων, της δομής της κοινωνίας, των οικονομικών συσχετισμών. Δίνεται επίσης βάση στη γαλούχηση των ηρωίδων, η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη από την επιθυμία για καλύτερους όρους διαβίωσης και η οποία έχει καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τον χαρακτήρα τους. Μια γαλούχηση που βρίσκεται σε συνάρτηση με τις επιδιώξεις τους, τη ματαιοδοξία τους ή και την απληστία τους καμιά φορά.

  Αυτό το βιβλίο όμως έχει κι άλλες προεκτάσεις. Ο αναγνώστης έρχεται διαρκώς σ’ επαφή με την κουλτούρα αυτών των χωρών, τις αντιλήψεις, το ευρύτερο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Το κοντράστ μεταξύ των εκεί συνθηκών και του δυτικό – ευρωπαϊκού χώρου, είναι άμεσο και καλοστημένο. Να επιλέξεις την Κούβα του έρωτα, της μουσικής, των αγνών καθημερινών πραγμάτων ή τον Δυτικό Κόσμο των γρήγορων ρυθμών και του καταναλωτισμού. Την Κούβα των κανόνων και της εσωστρέφειας ή την Δύση του άκρατου φιλελευθερισμού και των ανοιχτών συνόρων;

  Συνοψίζοντας, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Όσο πλησιάζουμε τον ήλιο, η φωτιά του γίνεται επικίνδυνη». Θέλοντας να πει πως τελικά όλοι πρέπει να διατηρούμε το «Παν μέτρον άριστον». Την ισορροπία σε κάθε έκφανση της ζωής μας, επαγγελματική, ερωτική, κοινωνική. Το “εμμονικό” όνειρο για μια καλύτερη ζωή μπορεί εύκολα να γκρεμιστεί από τους ίδιους που την υπόσχονται ή και από την αλαζονεία μας…
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ http://www.apostaktirio.gr

Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης