GameNow WP Theme

DarkLight
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το δάκτυλο στο μέλι, τότε και τώρα (ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ)

promodaktilostomeli

Σε ορισμένες περιόδους της αρχαίας Αθήνας παρετηρείτο στην πολιτική και κοινωνική ζωή επιδειξιακός βίος και επιδίωξη πολυτελούς κατανάλωσης από τους «αρτίπλουτους», τους «ειδήμονας ανοήτους», κατά τον Αριστοτέλη, «δημαγωγική σπατάλη» για αδικαιολόγητες μισθοδοσίες, αλλά και …υπέρμετρη επιβάρυνση των πλουσίων.

«Πλεονέκτημα της αρχαίας Αθήνας, ωστόσο, ήταν η ευκολότερη και ταχύτερη αποκάλυψη των δεκασμών», όπως επισημαίνει ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ο διαπρεπής παλαιός πολιτικός Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος αναφέρει εδώ συγκεκριμένα περιστατικά παραθέτοντας και τα σχετικά αποσπάσματα από αρχαία κείμενα.

Στους Νόμους του Πλάτωνα η δωροληψία επέσυρε την ποινή του θανάτου. Και όποιος υποψήφιος άρχοντας είχε στο παρελθόν επιβαρυνθεί με κατηγορία χρηματισμού απορριπτόταν.

Πέρα όμως από την πολιτική και ποινική αποδοκιμασία ο πολιτικός στην Αρχαία Αθήνα κατεδιώκετο από τις «αρές» του Ιερατείου, ένα είδος αναθέματος.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Στο κείµενο που ακολουθεί επιχειρείται η διερεύνηση και παρουσίαση ορισµένων παθογενών συνδρόµων του δηµοσιονοµικού συστήµατος της αθηναϊκής ηγεµονίας, µερικά από τα οποία συνδέονται και µε την τελική παρακµή της. Μεταξύ των συνδρόµων αυτών, τα οποία αντιπαραβάλλονται προς ανάλογα φαινόµενα της σύχρονης «ελληνικής δηµοκρατίας», περιλαµβάνονται οι πολεµικές δαπάνες, η «δηµαγωγική» σπατάλη για αδικαιολόγητες µισθοδοσίες και ικανοποιήσεις κοινωνικών και πολιτισµικών αξιώσεων, η υπέρµετρη επιβάρυνση των πλουσίων και η ηθική κρίση στις σχέσεις µεταξύ «δήµου» και «ρητόρων», που κατέληγε σε φαύλο κύκλο απορρυθµιστικών επιδράσεων.

Αξιολογώντας τα αίτια των συµπτωµάτων αυτών και το ρόλο τους στην αθηναϊκή παρακµή, πρέπει να σηµειώσοµε ότι, κατά τη γνώµη του γράφοντος, ο αποφασιστικός παράγοντας της κατάρρευσης του δηµοσιονοµικού συστήµατος της αθηναϊκής δηµοκρατίας είναι οι πόλεµοι και κατά κανόνα οι «εµφύλιοι πόλεµοι». Από την άποψη αυτή πρέπει να τονισθεί ότι δεν είναι τόσο οι πολεµικές δαπάνες καθ’ εαυτές — η επίδρασή τους δεν υποτιµάται — όσο οι συνέπειες των πολεµικών παρασκευών και των συνεχών συρράξεων, που οδήγησαν στην κατάπτωση. Η παρακµή υπήρξε µοιραίο αποτέλεσµα της εξάντλησης των φυσικών και ανθρωπίνων πόρων και, κατά συνέπεια, της αποδυνάµωσης των συντελεστών αύξησης του εισοδήµατος και της οξείας δηµογραφικής κρίσης, παράλληλα προς τη µοιραία ανακατάταξη του πληθυσµού στο γεωγραφικό χώρο, της σύνθεσης των κλάδων παραγωγής και της παρασιτικής συγκέντρωσης του πληθυσµού στα αστικά κέντρα.

Ας σηµειωθεί ότι στο σύνολο του βίου της αθηναϊκής δηµοκρατίας οι περίοδοι ειρηνικής ανάπαυλας αποτελούσαν εξαίρεση.

Η βασική αυτή διαπίστωση δεν σηµαίνει βέβαια ότι στην κατάπτωση αυτή δεν συνετέλεσαν και οι πολεµικές δαπάνες, καθ’ ό µέτρο ανέτρεπαν την οµαλή λειτουργία του δηµοσιονοµικού συστήµατος, επιβάρυναν τις παραγωγικότερες δυνάµεις και ενέτειναν την ανισότητα της κατανοµής του φορολογικού βάρους.

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε ώρα ειρήνης περιορίζονταν στις επιδιορθώσεις των οχυρωµάτων, περιλαµβανοµένων και του Σουνίου, της Ελευσίνας, της Φυλής και πολλών περιοχών της Αττικής, στη συντήρηση νεωσοίκων και ναυπήγηση τριήρεων. Στην εποχή του Περικλή οι στρατιωτικές δαπάνες σε καιρό ειρήνης υπολογίζονταν σε 1.000 τάλαντα, εκαλύπτοντο δε και από ενισχύσεις άλλων συµµάχων πόλεων. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και το µισθολόγιο, το ύψος του οποίου θεσπίστηκε από της εποχής του Περικλή. Το συνολικό ποσό του κονδυλίου αυτού δεν υπερέβαινε τα 110 τάλαντα. Ας σηµειωθεί ότι κατά τις ειρηνικές περιόδους, ως γνωστόν, συνετηρείτο µόνο το 1/7 της πολεµικής δύναµης.

Κατά τους πολέµους όµως οι δαπάνες ανέβαιναν σε υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι η εκστρατεία της Σικελίας στοίχισε 200 τάλαντα το µήνα. Τα επτά πρώτα έτη του Πελοπονησιακού Πολέµου στοίχισαν 4.998 τάλαντα. Αυτών των δαπανών το µεγαλύτερο βάρος το υφίσταντο κατά κανόνα οι πλούσιοι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
kanelopoulosΓεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα της Ολυμπίας το 1923. Σπούδασε νομικά και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και αναγορεύθηκε διδάκτορας πολιτικών και οικονομικών επιστημών. Το 1963 έγινε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στις 21 Απριλίου 1967 παραιτήθηκε από τη θέση του ως Καθηγητής και αποκαταστάθηκε το 1974 ως Καθηγητής στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Το 1976 ορίσθηκε επισκέπτης Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Δίδαξε κοινωνιολογία και οικονομία. Από το 1948 ως το 1950 διατέλεσε Σύμβουλος του Υπουργού Συντονισμού και από το 1950 ως το 1978 Διευθυντής του περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος και υπεύθυνος Οικονομικός συντάκτης των εφημερίδων του Συγκροτήματος Λαμπράκη. Από το 1969 ως το 1970 χρημάτισε οικονομικός εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Τοποθετήθηκε επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Λιβύη ως Σύμβουλος της Λιβυκής Κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική και στην εκπόνηση του πενταετούς προγράμματος της Λιβύης.

Διετέλεσε δύο φορές Υφυπουργός σε Υπηρεσιακές Κυβερνήσεις. Εκλέχθηκε Βουλευτής Ηλείας το 1963, το 1964, το 1974, το 1977, το 1981, το 1985 και τον Ιούνιο του 1989. Από τον Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούνιο 1965 χρημάτισε Υφυπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το 1974, χρημάτισε Υπουργός Εμπορίου. Από τον Μάιο του 1978 ως τον Μάιο του 1980, χρημάτισε Υπουργός Οικονομικών και από τον Μάιο του 1980 ως τον Ιούνιο του 1981 Υπουργός Γεωργίας. Το 1984 ορίσθηκε Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 1989, διετέλεσε Υπουργός Προεδρίας. Το Νοέμβριο του 1989 εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας. Τον Απρίλιο του 1990, αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης και τον Αύγουστο του 1991 Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας.

Συνέγραψε πληθώρα επιστημονικών εργασιών, τις οποίες έχει εκδώσει στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη με τη Ν.Δ. δεύτερος κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Πέθανε το Δεκέμβριο του 1994.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

ΘΥΓΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος έκδοσης: 2012

ISBN: 978-960-438-126-5

Σελίδες: 102, Τιμή:  € 10,65


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης