GameNow WP Theme

DarkLight
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ, Από τον Κανιανίτη στον Τάμεση χωρίς σωσίβιο

promo721

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ 30% ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

www.politeia.gr

Mια αντιπροσωπευτική αυτοβιογραφική ιστορία ενός νέου που, στα μέσα του 20ου αιώνα, χωρίς να έχει εξασφαλισμένα καν τα στοιχειώδη, έρχεται από το ρημαγμένο από τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο χωριό του στην Αθήνα με έναν και μοναδικό σκοπό: να σπουδάσει, να γίνει επιστήμονας. Τα εμπόδια είναι πολλά, αλλά και τα στηρίγματα επίσης, αφού η σκληρή εκείνη εποχή μάλλον ήταν πιο ανθρώπινη από τη σημερινή, μάλλον εκτιμούσε και στήριζε περισσότερο τις αξίες και τους άξιους.

Τα όρια της γνώσης διευρύνονται και από ελληνικά γίνονται διεθνή. Ο ήρωας /συγγραφέας πάει πλέον στην Ευρώπη για σπουδές, στην Αγγλία. Άλλος μαραθώνιος επιβίωσης εκεί του Οδυσσέα του 20ου αιώνα  από Καστέλλια της Φωκίδας στα Ριζά της Γκιώνας.

Μαραθώνιος που οδήγησε στη νίκη, αλλά και που αποτελεί, όπως κι όλη η ζωή του συγγραφέα μια ελπίδα για τους σημερινούς νέους, που οι παππούδες τους πρόκοψαν κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες από τις τωρινές, αλλά και ένα στήριγμα πρακτικό ως οδηγός σε έναν κόσμο που και έχει αλλάξει και δεν έχει αλλάξει από τότε.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Ο Μπάρμπα Αλέκος τούτη τη Δευτέρα  με φώναξε στο γραφείο του και μου είπε. Αυτό το δικό σου καθημερινό  «επάνω κάτω», Κερατσίνι – Αθήνα  το  σκέφθηκα και  λέγω να έρθεις και να μείνεις εδώ στο ξενοδοχείο. Στην σοφίτα υπάρχει ένα μοναχικό δωμάτιο, έδωσα εντολή να το φρεσκάρουν. Από την άλλη εβδομάδα θα μένεις εκεί. Εκεί θα είναι ο δικός σου χώρος. για διάβασμα για τις εξετάσεις σου για την ΆδειαΔικηγόρου.  Στο γραφείο θα κατεβαίνεις  μετά τις δέκα.  Μη ανησυχείς για μένα, αρκεί να ξέρω ότι είσαι επάνω, όταν σε χρειάζομαι, πριν από τις δέκα, θα σε ειδοποιώ να κατεβαίνεις. Έχω μιλήσει  στην Κυρία Ελένη την υπεύθυνη του Ξενοδοχείου να σε προσέχει, και για οτιδήποτε χρειάζεσαι μ’ αυτή θα μιλάς.  Στο σημείο αυτό τέλειωσε η απόφασή με την δήλωση του Μπάρμπα Αλέκου: Από Δευτέρας όπως τα είπαμε.          

  Πριν από τη Δευτέρα, την Κυριακή , μετέφερα τα βιβλία και τα ρούχα μου στο «Δωμάτιό μου,»  και από Δευτέρας, σαν έτοιμος από καιρό, θυμήθηκα την εντολή στο στρατό :   «Εμπλοκή- άμεσος ενέργεια»   Καινούργιος σχεδιασμός, καινούργια πορεία. Ήταν πολύ δύσκολες οι εξετάσεις για την Άδεια του Δικηγόρου για το Πρωτοδικείο της  Αθήνας. Όμως ναι , το διάβασμα  –  διάβασμα, με σύστημα και με πείσμα για την επιτυχία  και η ζωή – ζωή,  με μέτρο κι αυτάρκεια. Κάθε πρωί λίγο πριν τις δέκα ήμουν στη θέση μου  όπως μου είχε πει ο Μπάρμπα Αλέκος.  

Ενός καλού μύρια καλά ακολουθούν και εξηγούμαι

 Όταν εγώ αρνήθηκα να πάρω μέρος στο διαγωνισμό για το Υπουργείο Οικονομικών  τα  εξαδέλφια μου Ανδρέας Ανδριτσόπουλος και Ανδρέας Αβραμόπουλος πτυχιούχοι της Ανωτάτης Βιομηχανικής έδωσαν  εξετάσεις  και διορίστηκαν στο Φορολογικό κλάδο του Υπουργείου των Οικονομικών. Τώρα ο Α. Αβραμόπουλος υπηρετούσε στην Οικονομική Εφορία της Αλεξανδρούπολης. Τον είχα επισκεφθεί, είχαμε και συχνή αλληλογραφία. Αυτή τη φορά  μου τηλεφώνησε, όχι για ρουσφέτι, αλλά για να με πληροφορήσει λέγοντάς μου: Έχει έρθει στην Οικονομική Εφορία  εγκύκλιος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών  για χορήγηση υποτροφίας για σπουδές στο εξωτερικό. Από την ανακοίνωση,  μονάχα  η φωτογραφία σου  απουσιάζει…Άκου τη γράφει, για να πάρει κάποιος μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να έχει δύο πτυχία, όπως εσύ. Ποιος άλλος τα έχει, διερωτήθηκε.           

 Ζήτησα και o Ανδρέας  μου υπαγόρευσε  την διεύθυνση του Ι. Κ.Υ. Τον ευχαρίστησα και του υποσχέθηκα ότι θα το ενημερώσω για τα παραπέρα. Έσπευσα και πήρα την ανακοίνωση του Ι.Κ.Υ. την ύπαρξη του οποίου μόλις τώρα μάθαινα. Οι πληροφορίες ήσαν καθαρές. Οι εξετάσεις για την υποτροφία θα γίνουν  τον Φεβρουάριο του 1961. Για το «Οικονοιμικό Δίκαιο». Ο υποψήφιος  πρέπει να είναι κάτοχος δύο πτυχίων ένα  Νομικής  και ένα Οικονομικών επιστημών και βεβαίως να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό.  Η δοκιμασία  θα είναι  σε  θέματα Νομικής και Οικονομικής  Επιστήμης.  Οι επιτυχόντες εις την επιστήμη θα έχουν και δοκιμασία στη ξένη γλώσσα της επιλογής των.  Όσοι  αποτύχουν στην ξένη γλώσσα θα έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν για νέα  δοκιμασία μετά εξάμηνο από της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων.       

Το πρόβλημα

Έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα τούτη ή ανακοίνωση του Ι. Κ.Υ. άλλωστε  αυτό το είπε και ο Ανδρέας : «Μόνο η φωτογραφία σου λείπει ». Η αλήθεια είναι ότι τούτη την εποχή ετοιμάζομαι για τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και η προετοιμασία αυτή, μου έρχεται «κουτί» και για την υποτροφία. Το πρόβλημα  δεν είναι εάν θα πάρω την υποτροφία.

Το πρόβλημα που δεν μπορώ να ξεπεράσω έχει να κάνει με τον Μπάρμπα Αλέκο. Τοσυζητώ και το ξανασυζητώ με τον εαυτό μου και η απάντηση ίναι μία. Εν γίνεται να αφήσω  πίσω μόνο του το Μπάρμπα Αλέκο και να φύγω για την Αγγλία. 

Αυτό ήταν το δικό μου πρόβλημα λες και είχα εξασφαλίσει την υποτροφία, λες και θα αποκτούσα «επάρκεια» της Αγγλικής μέσα σε έξη μήνες. Η αλήθεια είναι  ότι για τις επιστημονικές δοκιμασίες  είχα  μια καθαρή  αίσθηση για το τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Το δικό μου πρόβλημα στην περίπτωση της υποτροφίας είναι ο Μπάρμπα Αλέκος. Οι μέρες περνούσαν, πλησίαζαν τα Χριστούγεννα τούτο του χρόνου (1960)  και αίτηση συμμετοχής στο Διαγωνισμό του Ι.Κ.Υ. δεν έχω υποβάλλει. Δεν μπορούσα ούτε και να το σκεφθώ, ότι μου είναι επιτρεπτό, να βάλω τον Μπάρμπα Αλέκο σε δοκιμασία με, το να του ανακοινώσω, την ύπαρξη της υποτροφίας του εξωτερικού, που μου ταιριάζει. Αυτές ήταν οι σκέψεις μου τις οποίες  κανένας άλλος δεν τις γνώριζε. Πορευόμουνα με ηρεμία και με πολύ διάβασμα για την άδεια του Δικηγόρου.

Με τέτοιες πνευματικές προσεγγίσεις  έφθασε και η 23η  Δεκεμβρίου 1960. Είχαμε καταβάλει το Δώρο στους εργαζόμενους, είχαν έρθει και οι Μηχανικοί των έργων για τα Χριστούγεννα. Έτσι το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου όλο το Διοικητικό προσωπικό εκεί στο Γραφείο  μαζί και ο Κύριος Αστερινός  για ευχές για Καλά  Χριστούγεννα. 

Ο Μπάρμπα Αλέκος ο Αστερινός είναι στις χαρές του. Μας έχει καλέσει στο δικό του γραφείο με καθίσματα, απέναντί του ,εν σειρά . Στο πρώτο κάθισμα αριστερά του όπως μας βλέπει ο Αριστείδης Αλαφούζος και στη συνέχεια ο Αποστολος Τάχος, ο Ηλίας Τσουμάνης , ο Απόστολος Μπαρμπαστάθης όλοι αυτοί πολιτικοί μηχανικοί και τελευταίος εγώ το παιδί για όλες τις δουλειές. Οι  άλλοι όπως οι μηχανικοί  Μηνιάτης,  Δελικανάκης ,  Παπακωνσταντίνου  και ο Ορέστης  Μακρής είχαν φύγει για  Χριστούγεννα εκτός Αθηνών.

Μαζί με τον επαγγελματικό απολογισμό της χρονιάς ο πάτερ φαμίλιας του Γραφείου, ο Ηπειρώτης Αλέξανδρος Ν. Αστερινός, είπε και από λίγες λέξεις για τον καθένα ξεχωριστά. Εσύ Αριστείδη   καλός μηχανικός είσαι  αλλά και λίγο περισσότερο έξυπνος από όσο χρειάζεται. Για σένα Αποστόλη (Τάχο) θέλω να πω «χαρά σ’ αυτόν που θα του φτιάξεις το σπίτι, δεν πρόκειται να πέσει ποτέ». Εσύ Ηλία (Τσουμάνη)  είσαι περισσότερο έμπορος και λιγότερο μηχανικός . Στον τέταρτο στη σειρά και το νεώτερο μηχανικό τον  Μπαρμπαστάθη του λέει εσύ Λάκη να φροντίσεις  να πας στο εξωτερικό για παραπέρα σπουδές ώστε  να απασχοληθείς με μελέτες μεγάλων έργων.

Εγώ ακούγοντας τις συστάσεις προς τον Μπαρμπαστάθη  περιμένω να ακούσω τι θα πει σε μένα, τον τελευταίο στη σειρά, όμως εκεί, σταματάει τις συμβουλές του, χωρίς να πει τίποτα για μένα. Τότε εγώ πετάγομαι και  ρωτάω, κι εγώ τι να κάνω ;

-Εσύ έχεις θηλυκό μυαλό, ό,τι και να κάνεις  θα επιτύχεις, μου είπε.

-Σας ρώτησα επειδή βγήκε μια υποτροφία κι εγώ έχω όλα τα προσόντα….

-Καλά, καλά. είπε ο Μπαρμπα Αλέκος κουνώντας  «απορριπτικά» το δεξί χέρι του και η συνάντηση τέλειωσε.

Ύστερα από αυτό το : «Καλά, καλά » που είπε  ο  μπάρμπα Αλέκος είπα εις εαυτόν ευτυχώς που δεν τον είχα απασχολήσει  με το θέμα της Υποτροφίας  και ευτυχώς, που δεν είχα υποβάλει αίτηση συμμετοχής μου  στο διαγωνισμό του Ι.Κ.Υ.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πέρασαν χαρούμενες με τους γονείς μου και  τα Αδέλφια μου στον Πειραιά. Για το θέμα της Υποτροφίας  και τις κουβέντες που είχα  με τον Κύριο Αστερινό δεν είπα τίποτα ούτε στον πατέρα μου ούτε και στο Γιώργο τον μεγαλύτερο αδελφό μου. Συχνά θυμόμουνα το  «Ουδέν κακό αμιγές καλού».

Έτσι  πορευόμουνα χωρίς να  διώχνω τα ενδιαφέροντά μου και χωρίς να αλλοιώνω τη σειρά προτεραιότητας των επί μέρους. Για τώρα έχω άδεια δικηγόρου και Αγγλικά, αυτές είναι  οι επιλογές μου. Σαν τέλειωσαν τα Χριστουγεννιάτικα γλέντια, στις  27 Δεκεμβρίου  επιστροφή στη δουλειά, Θεμιστοκλέους 6.  Τη μέρα αυτή ενωρίς ήρθε  στο Γραφείο ο Μπάρμπα Αλέκος ο Αστερινός χαρούμενος και με ευχές σε όλους μας.

Δεν άργησε να με φωνάξει στο γραφείο του και χωρίς να προηγηθεί, τίποτα άλλο, με ρωτάει.

-Για πες μου τι ήθελες να πεις προχθές για κάποια υποτροφία ;

-Επειδή είπατε στο Λάκη (Μπαρμπαστάθη)  να πάει σο εξωτερικό…

-Να μου πεις για τη δική σου υποτροφία αυτό σε ρωτάω, κατάλαβες ;

-Του  αφηγήθηκα τα της ανακοινώσεως  του Ι.Κ.Υ. , για τα δύο πτυχία κ.λ.π .    

-Δεν θέλω αυτά να μάθω. Να μου πεις πότε είναι οι εξετάσεις, θέλω να ξέρω.

-Πρέπει πρώτα να υποβάλλω αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν η απάντησή μου.

 -Κατάλαβα το ενδιαφέρον σου… δηλαδή τίποτα. Να υποβάλλεις την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και μετά να μου φέρεις λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα.

Έφυγα από το γραφείο του Μπάρμπα Αλέκου σαν τη βρεγμένη γάτα και όπως συνήθως έκανα, ύστερα από τέτοιες κουβέντες του,  έσπευσα  να τελειώσω το θέμα. Με την επιιστροφή μου από το Ι.Κ.Υ.  ανακοίνωσα στο κ. Αστερινό, ότι πρόφθασα τις ημερομηνίες, ότι υπέβαλα την αίτηση συμμετοχής και ότι μετά την πρωτοχρονιά θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εξετάσεων.

 Για το συγγραφέα:

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%83

Ο Νίκος  Μιχ. Μοσχολιός γεννήθηκε το 1929.

 Εργαζόμενος πήρε τα πτυχία της Ανωτάτης Εμπορικής και της Νομικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1962 διορίστηκε δικηγόρος Αθηνών. Το διάστημα 1962-65 με υποτροφία του ΙΚΥ σπούδασε στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου Δημόσια οικονομικά και Φορολογικό Δίκαιο. Το 1966 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ (Ph.D.) της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου.

Εκλέχθηκε καθηγητής στην έδρα της Δημοσίας Οικονομικής στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Εργάστηκε ως Δικηγόρος Σύμβουλος Επενδύσεων και Φορολογίας εταιρειών και τραπεζών τοπικού και διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος. Έχει εκδώσει επιστημονικές εργασίες στην ελληνική και αγγλική.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή «Μαρτυρίες» 1987 & 2009.

Ακολούθησαν: «Αντιφεγγίσματα» Πράξη-Φανέρωση-Λόγος 1993,

«Άδωνις ο Ελληνικός» 1993,

«Επιστροφή» 1997,

«Στην εποχή του Γάϊου»: Εξουσιαστές και Πόπολο 1999, θεατρικό μονόπρακτο.

«Καλημέρα» 2014

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

Έτος έκδοσης: 2016

ISBN: 978-960-438-189-0

Σελίδες: 402, Τιμή:  € 21,20


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης
  • ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΑ ΣΟΛΩΜΟ, μετάφραση: ΝΙΚΙΑΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ του Ανδρέα: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, ΟΚΤΩ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2020, Βιβλιοπαρουσίαση
  • Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ «ΚΑΤΟΥ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ των ΚΡΗΜΝΩΝ» στη Ζάκυνθο. Ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο που μάλλον διέφυγε εκ παραδρομής της προσοχής των κ.κ. Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού
  • ΜΙΚΕΛΗΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ: «Ο ΜΙΚΕΛΗΣ του ΜΙΚΕΛΑΚΗ»
  • ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ 1857 ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ.
  • «Πρώτη ελληνίς χορεύσασα με τον Όθωνα εν Κερκύρα ήτο ζακυνθία»
  • «ΟΜΙΛΙΕΣ» και χοροί στην ΄Υπαιθρο.
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021. Το περιοδικό πολιτισμού των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
  • ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ, «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1865» της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, 2019