GameNow WP Theme

DarkLight
ΗΛΙΑΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:2012 Ερχεται το τέλος; – Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής του πλανήτη

Το βιβλίο είναι αρχαιολογικό/επιστημονικό. Ούτε κινδυνολογεί, ούτε δημαγωγεί. Απλώς εξηγεί τι έχουν πει οι Μάγια, ανάλογα με το τι από εκείνα που έχουν πει μπορεί να τεκμηριωθεί ιστοιρικά.

Έρχεται , λοιπόν, το τέλος του κόσμου το 2012 κατά τις προβλέψεις των Μάγια;
Tο πιθανότερο είναι η ημερομηνία αυτή να είχε επιλεγεί με κριτήριο την άποψή τους για το πότε δημιουργήθηκε ο κόσμος, χρονολογία από την οποία έβγαλαν συμπέρασμα για το πότε πίστευαν ότι θα καταστραφεί.
Θεωρούσαν την καταστροφή ως νομοτέλεια, δηλαδή πως υπήρξαν και προγενέστεροι του δικού μας πολιτισμού, οι οποίοι είχαν καταστραφεί επίσης. Η άποψη αυτή καταγράφεται επίσης στους μύθους κι άλλων πολιτισμών
Ο πολιτισμός των Μάγια , που ήκμασε ανάμεσα στο 250 και το 925 μΧ., διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Αστρονομία και είχε αναπτύξει μια κυκλική αντίληψη του χρόνου, με διαδοχικούς κύκλους γέννησης, καταστροφής και αναγέννησης.
Οι Μάγια είχαν διαμορφώσει παράλληλα και μια ιδιαίτερα περίπλοκη Αστρολογία, η οποία καθόριζε τις καθημερινές τους δραστηριότητες και ήταν αποτέλεσμα γνώσεων, που οι ιερείς τους απόκτησαν μετά από αιώνες αστρονομικών παρατηρήσεων.
Είχαν υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια πολλά αστρονομικά γεγονότα, όπως εκλείψεις του Ήλιου και τις Σελήνης, διαβάσεις της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο, τη διάρκεια του κύκλου των ηλιακών κηλίδων και άλλα.
Οι Μάγια έκαναν τις παρατηρήσεις τους ώστε να είναι σε θέση να κάνουν διάφορες προβλέψεις και προφητείες για το μέλλον του δικού τους πολιτισμού. Και η αλήθεια είναι ότι κατάφεραν να προβλέψουν την παρακμή και τον τελικό αφανισμό του!

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει :
• ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.
• ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ.
• ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Διάφοροι πολιτισμοί της υφηλίου έχουν αναπτύξει κατά τη διάρκεια των χιλιετιών της ιστορίας τους ποικίλες θεωρίες  θρησκευτικής καταστροφολογίας, όπως π.χ. ο κατακλυσμός του Νώε στην ιουδαϊκο-χριστιανική παράδοση.

Οι Μάγια –όπως έχουμε  ήδη αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα- διατηρούσαν τρεις διαφορετικούς, αλλά παράλληλους  ημερολογιακούς κύκλους:

1. τα ιερά έτη τσoλ κιν (tzol kin) με 13 μήνες των 20 ημερών κιν (kin ) = 260 ημέρες,

2. τα ηλιακά «κοίλα» έτη χάαμπ (jaab) με 18 “αγροτικούς” μήνες των 20 ημερών = 360 ημέρες, τις οποίες ακολουθούσε μία αποφράδα περίοδος ουάγιεμπ (wayeb’) των 5 ημερών, και τα

3. η γραμμική (και όχι  κυκλική) “μακρά μέτρηση”, η  οποία χωριζόταν στα εξής τμήματα:

            ουινάλ (uinal) = 1 μήνας των 20 ημερών κιν (kin),

            τουν (tun) ή χάαμπ (jaab) = 1 έτος των 360 ημερών,

            κατούν (katún) = 20 τουν = 7.200 ημέρες,

            μπακτούν (baktún) = 20 κατούν = 144.000 ημέρες,

            πικτούν (piktún) = 20 μπακτούν = 2.880.000 ημέρες,

            καλαμπτούν (kalabtún) = 20 πικτούν = 57.600.000 ημέρες,

            κινχιλτούν (kinhiltún) = 20 καλαμπτούν = 1.152.000.000 ημέρες,

            αλαουτούν (alautún) = 20 κινχιλτούν = 23.040.000.000 ημέρες =

63.123.287 χρόνια των 365 ημερών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η χρονολόγηση γινόταν ως εξής: 5.10.4.3.9 = 5 μπακτούν, 10 κατούν, 4 τουν, 3 ουινάλ και 9 κιν από τη Δημιουργία του Κόσμου των Μάγια, δηλ. από τις 13 Αυγούστου του έτους 3.114 π.Χ., όταν –κατά την παράδοση- γεννήθηκε ο πλανήτης Αφροδίτη. Επομένως, οι τρεις τελευταίες περίοδοι αντιστοιχούν σ’ ένα πολύ μακρινό μέλλον. Πίστευαν, μάλιστα, -όπως προαναφέραμε-, ότι η τελευταία ημέρα του κάθε μήνα ήταν το μέσον με το οποίο το μέλλον (κι όχι το παρελθόν) επιρρεάζει το παρόν.

Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη των Μάγια, ο Κόσμος θα καταστρεφόταν μετά την πάροδο 5.125 ετών, δηλαδή την 21η Δεκεμβρίου του έτους  2012 μ.Χ. Επιστήμες, όπως η αρχαιοαστρομία, θεωρητικές μελέτες, όπως η  ανάλυση των συμβόλων της μυθολογίας, και η  πίστη στη  μεταφυσική αριθμολογία, αναλύουν κι ερμηνεύουν -η  κάθε μία με τον τρόπο της- τις  προφητείες της καταστροφής του Κόσμου. Πολλοί γραφικοί ερευνητές τα διανθίζουν όλα αυτά με την ανάμειξη των… εξωγήινων. Μία ερμηνεία της σύγχρονης εποχής δέχεται το γεγονός ότι εκείνη την ημερομηνία, ο πλανήτης Γη θα διέλθει μία νέα περίοδο αρνητικών φυσικών αλλαγών, από την οποία θα επέλθει μία θετική πνευματική μετουσίωση της ανθρωπότητας. Οι καταξιωμένοι μελετητές του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια, όμως, θεωρούν αυτήν την εξήγηση ως ψευδοεπιστημονική. Άλλωστε, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει διάφορες επιγραφές με σημαντικές αποκλίσεις σ’ αυτήν τη μέτρηση. Πάντως, οι σύγχρονοι ιθαγενείς της  Μεσοαμερικανικής περιοχής εξακολουθούν να βασίζουν την καθημερινότητά τους στο αρχαίο ημερολόγιο των προγόνων τους.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο ΗΛΙΑΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Αφιέρωσε μακρόχρονη περίοδο της ζωής του στη μελέτη των πολιτισμών, της φιλοσοφίας και της φύσης της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες.
Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Unesco, το Διπλωματικό Σώμα της Λατινικής Αμερικής και με έντυπα ως αρθρογράφος πολιτιστικών θεμάτων.

Συγγραφέας: Ταμπουράκης, Ηλίας
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 978-960-438-104-3
Σελίδες: 116, Τιμή: € 16,88

 

 

 

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “BOOKS AND THE CITY”

 


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης