GameNow WP Theme

DarkLight
ΦΩΤΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το λεξικό του Καβάφη- Μύθοι, πρόσωπα και τόποι στο έργου του Αλεξανδρινού

Το βιβλίο του Φώτη Χρονόπουλου «Το Λεξικό του Καβάφη – Μύθοι, Πρόσωπα και Τόποι στο έργο του Αλεξανδρινού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Περίπλους», είναι ένα ιδιότυπο λεξικό και, συγχρόνως, μια ακόμη προσθήκη στην καβαφική βιβλιογραφία.

Με το βιβλίο αυτό, που δεν φαίνεται να απαντάται όμοιό του στη μέχρι σήμερα διεθνή βιβλιογραφία, επιδιώκεται όλοι οι λάτρεις του καβαφικού έργου να αποκτήσουν έναν οδηγό στο βαθύτερο νόημα της καβαφικής σκέψης και στους συμβολισμούς της καβαφικής ποίησης.

Με όσο γίνεται πιο εύχρηστο τρόπο, καταγράφει και επεξηγεί τις πάρα πολλές ιστορικές και μυθολογικές αναφορές καθώς και κάποιες φορές αφηρημένες έννοιες που αξιοποιεί ο ποιητής ως σύμβολα του οικουμενικού Ελληνισμού, επιδιώκοντας να συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση της πνευματικής παρακαταθήκης του αξεπέραστου Αιγυπτιώτη.

Σε κάθε λήμμα, ο συγγραφεύς καταγράφει το ιστορικό ή μυθολογικό πλαίσιο κάθε ποιήματος. Λεξικογραφούνται 115 ποιήματα, όλα εκείνα δηλαδή στα οποία υπάρχουν ιστορικές ή μυθολογικές αναφορές και αναλύονται 610 λήμματα.

Ένα βιβλίο μέσω του οποίου ο αναγνώστης, σαν βγει στον πηγαιμό για τον Καβάφη, θα ξανασυναντηθεί –αυτή την φορά πιο δημιουργικά- με τον ποιητή, ένα βιβλίο το οποίο θα του παρουσιάσει μερικές άγνωστες, ίσως, πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:


 

ΙΘΑΚΗ

Ιθάκη (Ι), ένα από τα Επτάνησα στο Ιόνιον πέλαγος, τόπος καταγωγής του Οδυσσέα και τόπος προορισμού του κατά την δεκάχρονη περιπλάνησή του μετά την άλωση της Τροίας.

Λαιστρυγόνες (Μ), γένος γιγάντων στην Σικελία. Ήσαν ανθρωποφάγοι και καταβρόχθιζαν κάθε ξένο που κατευθυνόταν προς την χώρα τους. Πολλοί σύντροφοι του Οδυσσέα βρήκαν τον θάνατο απ’ αυτούς.

Κύκλωπες (Μ), άγριοι, μονόφθαλμοι γίγαντες. Ζούσαν σε σπηλιές στην Αίτνα στην Σικελία, βοηθώντας τον θεό Ηφαιστο στο σιδηρουργείο του. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήσαν τέκνα του Ουρανού και της Γαίας και ήσαν τρεις: ο Βρόντης, ο Στερόπης και ο Άργης. Έφτιαξαν την αστραπή, τη βροντή και τον κεραυνό για τον Δία, την τρίαινα για τον Ποσειδώνα και την κυνέη (πλατύγυρο καπέλλο) για τον Πλούτωνα. Ήσαν δεμένοι στον Τάρταρο και τους ελευθέρωσε ο Δίας για να τον βοηθήσουν στην μάχη εναντίον των Τιτάνων. Οι Κύκλωπες φονεύθηκαν από τον Απόλλωνα, γιατί με τον κεραυνό που είχαν δώσει στο Δία, ο βασιλιάς των θεών κεραυνοβόλησε τον Ασκληπιό, γιο του Απόλλωνα. Στους Κύκλωπες αποδόθηκαν τα «Κυκλώπεια Τείχη» που ήσαν κτισμένα από πελώριες πέτρες. Ο γνωστότερος από τους Κύκλωπες ήταν ο Πολύφημος, τον οποίον τύφλωσε ο Οδυσσέας.

Ποσειδών (Μ), ένας από τους δώδεκα θεούς, κύριος των θαλασσών και εν γένει των υδάτων. Με θύελλες, ανέμους και διάφορα τέρατα καταδιώκει τον Οδυσσέα, εκδικούμενος την τύφλωση του γιου του Πολύφημου, ενός από τους Κύκλωπες.

Φοινίκη (Ι), περιοχή της αρχαιότητας που εκτεινόταν στα εδάφη του σημερινού Λιβάνου και σε ένα τμήμα των σύγχρονων κρατών της Συρίας και του Ισραήλ. Το εμπόριο ήταν το επάγγελμα που χαρακτήριζε τους κατοίκους της χώρας αυτής, τους Φοίνικες.

αιγυπτιακές πόλεις (Ι), στην Αίγυπτο και ειδικότερα στην Αλεξάνδρεια κατά την ελληνιστική περίοδο είχαν συγκεντρωθεί διαπρεπείς εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Η Αλεξάνδρεια ήταν το πνευματικό κέντρο του κόσμου με την περίφημη Βιβλιοθήκη της.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Φώτης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο. Είναι Δημοσιογράφος σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ της Αθήνας, δοκιμιογράφος και βιβλιοκριτικός.
Από τις εκδόσεις «Περίπλους» κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Ποιος, Τι, Πού, Πότε – Εγχειρίδιο Ελληνομάθειας»..

Συγγραφέας: Χρονόπουλος, Φώτης
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 978-960-438-029-χ
Σελίδες: 330, Τιμή: € 19,52

 

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “BOOKS AND THE CITY”

 


Σχόλια για το βιβλίο: 1
  • ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΑΣ
    12 Ιουνίου 2017
    #1

    ΜΠΡΑΒΟ ΦΩΤΗ-ΠΕΤΡΟΣ

Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης