GameNow WP Theme

DarkLight
NIKOY ΣΙΜΟΥ «ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΡΝΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2026

Αφορμή για τη συγγραφή, με μυθοπλαστική προσέγγιση αποτέλεσε η ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία μιας εμβληματικής ιεροδούλου των Αθηνών, που άφησε εποχή, της θρυλικής Γαβριέλα, γνωστής στους παλαιότερους.
Η δολοφονία αυτή αλλά και η πολυκύμαντη ζωή της Γαβριέλας – που ήταν ρωσικής καταγωγής και που από μικρή ήξερε, (όπως η ίδια έλεγε) ότι προοριζόταν για το επάγγελμα της πόρνης(!)- ενέπνευσε την σχετική ιστορία του βιβλίου αυτού, με κάποιες συγγραφικές αυθαιρεσίες, που επιτρέπει η μυθοπλασία.
Οι δολοφόνοι της ιερόδουλου αυτής δεν βρέθηκαν ποτέ, κάτι που αποτελεί ακόμη μυστήριο και για τις ίδιες τις αστυνομικές αρχές.
Όμως η φαντασία στην μυθοπλασία δίνει το δικαίωμα στον συγγραφέα να «εξερευνήσει» την υπόθεση μέσω του πρωταγωνιστή του αστυνομικού και να καταλήξει στον δολοφόνο. Ποιος ξέρει; Μπορεί και στην πραγματικότητα να είναι κάποια παρόμοιο πρόσωπο, με άλλο προφανώς όνομα, αλλά έχοντας κρύψει καλά την ύπαρξή του ώστε να παραμένει ανεξιχνίαστη η δολοφονία αυτή που έλαβε χώρα σε κεντρικό σημείο των Αθηνών, στη περιοχή της Νεαπόλεως, το 1991 ενώ ήταν 75 ετών και ασκούσε ακόμη το επάγγελμά της…
Σήμερα στον τόπο της δολοφονίας όπου επί σειρά ετών βρισκόταν η διπλοκατοικία της Γαβριέλας, με την έντονα βαμμένη κόκκινη σιδερένια εξώπορτα, έχει ανεγερθεί μία πολυκατοικία που κρύβει ασφαλώς τόσες και τόσες ιστορίες που κατέληξαν σε ένα δράμα.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Γρέκας άνοιξε τον φάκελο με τα στοιχεία για την δολοφονία της Γέλενας Οστροπόβας, κοίταξε, μάλλον αφηρημένα, μερικά έγγραφα και φωτογραφίες του θύματος. Πριν τον μελετήσει, ήθελε να περάσει από το σπίτι της, να εγκλιματιστεί με τον χώρο. Να νιώσει την αύρα του θανάτου και τις αρνητικές δονήσεις του αμαρτωλού περιβάλλοντος.

Έκλεισε τον φάκελο, άνοιξε ένα συρτάρι του γραφείου του και τον έβαλε μέσα, κλείδωσε το συρτάρι και βγήκε από το γραφείο. Βγήκε στη Συγγρού, την διέσχισε παρακινδυνευμένα για να βρεθεί στην άνοδό της και έκανε νόημα σε ένα ταξί. Είπε στον οδηγό την διεύθυνση του σπιτιού του θύματος και άρχισε ν’ ασχολείται με το κινητό του. Όταν μπήκαν στην Ασκληπιού άρχισε να παρατηρεί έξω από το παράθυρό του με μεγαλύτερη προσοχή. Έμενε με την Μάγια εδώ και αρκετό πια καιρό στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Δαφνομήλη, αλλά κατευθυνόταν πάντα προς το σπίτι της μηχανικά, είτε πήγαινε με τα πόδια είτε οδηγώντας είτε τον έφερνε ταξί. Του άρεσε η περιοχή. Μεσοαστική, που συνόρευε με το Κολωνάκι, με παλιές ως επί το πλείστον πολυκατοικίες, είκοσι χρόνων και πάνω. Όταν έφτασαν στην Λασκάρεως είπε στον ταξιτζή να σταματήσει. Πλήρωσε το κόμιστρο, κατέβηκε από το ταξί και άρχισε ν’ ανεβαίνει σιγά σιγά τον ανηφορικό δρόμο που συνέδεε την Ασκληπιού με τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

Δεν περπάτησε πολύ και έφτασε  στον τόπο του εγκλήματος. Ήταν μία παλαιά διπλοκατοικία, που όλη ανήκε στο θύμα, τη Γέλενα Οστροπόβα, όπως τον είχαν πληροφορήσει. Η εξώπορτα, σιδερένια, ήταν βαμμένη κόκκινη, λες και είχε επίτηδες επιλεγεί το χρώμα αυτό για να προκαλεί. Και κυρίως για να εντοπίζεται εύκολα το σπίτι. Φαντάστηκε ότι η Γέλενα, αντί να έδινε τον αριθμό του σπιτιού, θα έλεγε στους πελάτες της, σ’ αυτούς που θα την επισκέπτονταν για πρώτη φορά: «Θα το βρεις εύκολα… Έχει μια κόκκινη εξώπορτα…»

Ο Νικόδημος σήκωσε την κίτρινη ταινία σήμανσης της αστυνομίας που υποτίθεται ότι απαγόρευε την είσοδο στην οικία και έσπρωξε την εξώπορτα. «Καλά», διερωτήθηκε, «δεν φρόντισε κανένας να την έχει κλειδωμένη; Μέσα υπάρχουν ένα σωρό πειστήρια. Να θυμηθώ να το επισημάνω στον διοικητή».

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Ο Νίκος Εμμ. Σίμος γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επί σειράν ετών, πολιτικός  συντάκτης και  αρθρογράφος στην «Καθημερινή» και στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

Διετέλεσε κατά χρονολογική σειρά:

Διευθυντής του περιοδικού «Ένα» του Παύλου Μπακογιάννη.

Διευθυντής σύνταξης  της «Καθημερινής», διευθυντής και γενικός διευθυντής της εφημερίδος.

Αρθρογράφος της «Εστίας» και σύμβουλος έκδοσης της «Απογευματινής» και της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Διευθυντής του κυριακάτικου φύλλου του «Ελεύθερου Τύπου»  και στη συνέχεια  εκδότης της εφημερίδος.

Διετέλεσε  διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ.

Διευθυντής επί τρεις θητείες του Τηλεοπτικού Σταθμού  της Ελληνικής Βουλής.

Σήμερα, είναι Σύμβουλος Έκδοσης της «Απογευματινής» και αρθρογράφος στα «Παραπολιτικά».

Ομιλεί την αγγλική και την γαλλική.

Έχει συγγράψει τα εξής βιβλία:

– Μία σατιρική εκδοχή της λειτουργίας μίας κυβέρνησης, με τίτλο «Κύριε Πρόεδρε στη διάθεσή σας…» (Εκδόσεις «Περίπλους»)

– «Το λάθος παλτό», το οποίο συνθέτουν δέκα διηγήματα που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν «τη ζωή σε δέκα πράξεις» (Εκδόσεις «Κέδρος»).

–     Μία μελέτη για το «Μακεδονικό» (Εκδόσεις «Περίπλους»)

–   Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με βάση την τρομοκρατία, με τίτλο «Ένα όπλο για υπογραφή» (Εκδόσεις «Κάκτος»).

–  100 Και Πλέον Άγνωστες Πολιτικές Ιστορίες, Βιογραφίες & Μαρτυρίες (Εκδόσεις Περίπλους)

 

Έτος έκδοσης: 2026

ISBN: 978-960-438-284-2

Σελίδες: 128

Τιμή: € 14, 84


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το βιβλίο.
Γράψτε το σχόλιό σας:





Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης
  • ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟΥ [ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΑΣΙΑΝΟΥ], «ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ» [Κατά σατιρική μίμηση του μονόλογου του «Χάση» του Δ. Γουζέλη, μόνο που στο Χάση καυχιέται παλληκαράς, ενώ εδώ καυχιέται… ποιηταράς]
  • ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, «Η ΙΒ΄ ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (1862)», ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, 2022
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ [περί δολοφονίας του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ] ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
  • «ΤΑ ΦΩΤΑ» ή «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ», (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897)
  • ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΗΜΕΡΑ;
  • ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1864 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Ο ΦΟΙΝΙΞ».
  • ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΑ ΣΟΛΩΜΟ, μετάφραση: ΝΙΚΙΑΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ του Ανδρέα: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, ΟΚΤΩ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2020, Βιβλιοπαρουσίαση
  • Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ «ΚΑΤΟΥ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ των ΚΡΗΜΝΩΝ» στη Ζάκυνθο. Ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο που μάλλον διέφυγε εκ παραδρομής της προσοχής των κ.κ. Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού