GameNow WP Theme

DarkLight
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τ. : Μικρασιατικές συνταγές μαγείας

Ανεξάρτητα από το πόσο κανείς δέχεται τη Μεταφυσική, η ιστορία δείχνει πως από τους αρχαίους χρόνους ο άνθρωπος αξιοποιεί και τα «μάγια» στην προσπάθειά του να λύσει τα προβλήματά του, να κάνει τη ζωή του πιο ωραία, αλλά και να εκδικηθεί τους εχθρούς του.

Δεν υπάρχει στη γη λαός, εποχή ή περιοχή, που να μην έχει τη δική του παράδοση και τη δική του πρακτική σε αυτόν τον τομέα.

Πόσο μάλλον το σταυροδρόμι των πολιτισμών Ευρώπης και Ανατολής, η Μικρά Ασία, στην οποία, όπως η γνώση για κάθε τομέα του πολιτισμού, έτσι κι η μεταφυσική «γνώση» μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά επί αιώνες, ίσως και χιλιετίες.

Γνώση που έφτασε στον ελλαδικό χώρο κατά τη Μικρασιατική καταστροφή μαζί με τις πολιτισμικές αποσκευές των προσφύγων.

Ένα τετράδιο που άφησε η Μικρασιάτισσα πρόσφυγας Παρασκευή Τ. δημοσιεύεται σε αυτό το βιβλίο των εκδόσεων «Περίπλους – Διονύσης Βίτσος».

Δίνει τις αυθεντικές συνταγές για τα “μάγια” στη Μικρά Ασία, παρουσιασμένες με σύγχρονο τρόπο από μια καλλιεργημένη γυναίκα, που για ευνόητους λόγους ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της, η οποία για χρόνια, όσο ήταν στη ζωή, και η ίδια τις εφάρμοζε σαν μια απλή καθημερινή πρακτική, έτσι όπως έκαναν η μητέρα και η γιαγιά της κι έτσι όπως και η ίδια θέλησε να αφήσει σε εκείνους που θα ζήσουν μετά από αυτήν.

Οι συνταγές αφορούν στα ερωτικά, οικονομικά και οικογενειακά θέματα, σε βότανα, σε θέματα υγείας, αλλά και καθημερινότητας. ΄Όπως και η ίδια γράφει στον πρόλογό της είναι συνταγές που επιδιώκουν «το καλόν».

Είναι ενδιαφέρον επίσης να δει κανείς πώς σε αυτό το κείμενο, που καταγράφει μια παράδοση, μπλέκονται σύμβολα, επικλήσεις και δοξασίες από διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως τους Αρχαίους Ανατολικούς, το Ισλάμ αλλά και τη Χριστιανική Θρησκεία.

Συγγραφέας: Παρασκευή Τ.
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 978-960-438-030-3
Σελίδες: 288, Τιμή: € 20,05

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “BOOKS AND THE CITY”


Σχόλια για το βιβλίο: 2
 • Δημητρης
  19 Ιανουαρίου 2015
  #1

  θα ηθελα να μου πειτε αν υπαρχει το βιβλιο μικρασιατικες συνταγες μαγειας ..και αν το εχετε την τιμη του με τα μεταφορικα για βορεια ελλαδα.ευχαριστω.

 • Erofilikornarou@gmail.com
  5 Φεβρουαρίου 2020
  #2

  Παρακαλώ θα ήθελα το βιβλίο αν υπάρχει

Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ του Ανδρέα: ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ, ΟΚΤΩ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2020, Βιβλιοπαρουσίαση
 • Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ «ΚΑΤΟΥ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ των ΚΡΗΜΝΩΝ» στη Ζάκυνθο. Ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο που μάλλον διέφυγε εκ παραδρομής της προσοχής των κ.κ. Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού
 • ΜΙΚΕΛΗΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ: «Ο ΜΙΚΕΛΗΣ του ΜΙΚΕΛΑΚΗ»
 • ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ 1857 ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ.
 • «Πρώτη ελληνίς χορεύσασα με τον Όθωνα εν Κερκύρα ήτο ζακυνθία»
 • «ΟΜΙΛΙΕΣ» και χοροί στην ΄Υπαιθρο.
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021. Το περιοδικό πολιτισμού των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
 • ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ, «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1865» της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, 2019
 • ΤΟ ΜΑΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΟΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΤΡΟΥΒΕΙΑ
 • Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (Στην πραγματικότητα ΤΩΝ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ) στις 7.10.1571 Αφορμή για το ΠΡΩΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ μετά την ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ