GameNow WP Theme

DarkLight
ΠΑΥΛΟΣ ΦΟΥΡΝΟΓΕΡΑΚΗΣ, ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟΥ, ποίηση

ΣΤΑ-ΜΙΣΑ-ΤΟΥ-ΚΑΒΟΥ-PROMO-100ΚΒ2

ΑΧΝΕΣ ΣΠΙΘΕΣ

Λευκόχρυσες αφές στο σεληνόφως

ολόγιομο

στις είκοσιμία και δεκαπέντε ακριβώς.

Αφρώδης ο Αλωνάρης

δροσίζει την κάψα της δαντέλλας

στις πατημασιές παρθένας άμμου.

 

Τώρα που σίμωσε η φτώχια στα ενεχυρο-

δανειστήρια της θλίψης

πώς λάμπουν καθάρια τα ορυχεία στο γιοφύρι τ΄ ουρανού!

 

Υψιπετή κι αλώβητα καλούν στη μέθη

με τ΄ άνθη της νύχτας.

Για δες που ξεπροβάλλουν στις γωνιές με λευκό φόντο.

 

Στεναγκαλισμοί του κάλλους στα τρεχαντήρια του χρόνου.

 

ΔΥΣΠΝΟΕΣ

1

Άπλωσε η γύρη  τις κλίνες των αστέγων

με μκροκέρματα

πώς να συλλέξουν τη ροή των δακρύων

2

Λογύδρια αρχής μαινομένων προ της κάλπης,

με υπο-σχέσεις

πώς να διεγείρεις  χορδές αρμονίας;

Ιδρώνει ο κάματος το  αβέβαιο της επομένης

με κλειστές φτερούγες

πώς να καρπίσουν οι κόκκοι των στημόνων;

4

Πλάι στ΄ αγιόκλημα  κάδοι της σήψης γέμουν,

με  τις μίξεις των οσμών

 η ζωή τραβάει την ανηφόρα

Για το συγγραφέα:

ΦΟΥΡΝΟΓΕΡΑΚΗΣ-100ΚΒ1Ο Παύλος Φουρνογεράκης είναι φιλόλογος, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1959, όπου διαμένει μόνιμα και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της  στρατιωτικής του θητείας  στο Πολεμικό Ναυτικό έγραψε το πρώτο του βιβλίο το 1983 με τίτλο ¨Ενδεκα Ναυτικά Θέματα της Ελλάδος¨ προκειμένου να εξυπηρετήσει  τις ανάγκες διδασκαλίας της Σχολής Μονίμων Αξιωματικών του Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Έχει δημοσιεύσει δεκάδες  άρθρα , χρονογραφήματα, επιφυλλίδες  και ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά έντυπα και ηλεκτρονικά. Η παρούσα ποιητική συλλογή με τίτλο : ¨Στα μισά του κάβου¨ είναι η πρώτη του ανθολογία από ποιήματα που έγραψε και δημοσίευσε την τελευταία δεκαετία.

 

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΥΛΟΣ ΦΟΥΡΝΟΓΕΡΑΗΣ

Έτος έκδοσης: 2016

ISBN: 978-960-438-182-1

Σελίδες: 78, Τιμή: € 14

ΑΠΟΚΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

www.bibliotopia.gr


Σχόλια για το βιβλίο: 1
 • Διονύσης Βίτσος
  24 Νοεμβρίου 2016
  #1

  Μια κριτική ματιά « Στα μισά του Κάβου»
  Τα ποιήματα του Παύλου Φουρνογεράκη αποτελούν μια εξαιρετική διανοητική σύλληψη και δείχνουν τον αξιόλογο βαθμό πνευματικότητας, καθώς και τη συνεχή άσκηση του ποιητή μέσα στον ευρύτερο λογοτεχνικό χώρο. Οι στίχοι του είναι λακωνικοί, αποφθεγματικοί, απογυμνωμένοι από περιττά στολίδια, σε ελεύθερη, μοντέρνα, συμβολική γραφή και χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο, εντυπωσιακό, αλλά και πρωτότυπο προσωπικό ύφος .
  Τα ποιήματά του διακρίνονται για την ευαισθησία τους και τις ψυχικές δονήσεις που προκαλούν με το διεισδυτικό στοχασμό στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, όπως η φτώχια (Παγανισμός, Κλαδευτής) , η ανεργία (Βογκητά τ’ ανέμου), το προσφυγικό (Πύλες εξόδου, Φαρμακωμένος αγέρας), η έλλειψη ηθικών αξιών (Χρέος, Συσπείρωση), ο ατομικισμός (Γυμνή πολιτεία, Ασκήσεις ζωής, Φράχτες, Ουρές), ο θάνατος (Μανιασμένοι τροχοί, Δακρυσμένο καλοκαίρι), αλλά και η απαξίωση της πολιτικής (Υπηκοότητα ελληνική, Οξειδώσεις). Παράλληλα όμως δε λείπουν και οι φυσιολατρικές αναφορές (Περιτύλιγμα, Προσμονή), που προφανώς σχετίζονται με την εντοπιότητα και την καταγωγή του ποιητή, μέσα σε μία περιρρέουσα ερωτική ατμόσφαιρα (Βακχισμοί, Αχνές σπίθες, Νάματα, Δαγκωμένο φεγγάρι).
  Ο κ. Φουρνογεράκης μέσα από την ολοκλήρωση του ρήματος «ποιώ» παραδίδει μια ποιητική συλλογή με ψυχή και πάθος, που συνδυάζει την ποιότητα με την ανθρωπιά, ενώ συγχρόνως καταφέρνει να μας διδάξει με τους προβληματισμούς του αλλά και να μας ταξιδέψει με τις ονειρικές του εικόνες.
  Νάνου Παρασκευή
  Φιλόλογος, κριτικός
  Άνω Ηλιούπολη

Γράψτε το σχόλιό σας: