GameNow WP Theme

DarkLight
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΑΖΟΥ: Νύφες με προξενιό, Βιώματα και μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1975)

Το  βιβλίο αποτελεί  συστηματική και μεθοδική έρευνα πάνω στο φαινόμενο του προξενιού στην πρώτη μεταναστευτική γενιά της Αυστραλίας 1950-1975.

Eπιχειρεί μια ερμηνεία του φαινομένου από την προοπτική της προφορικής ιστορίας, των σπουδών της φυλοτικής ταυτότητας και του πολιτισμού. Το υλικό εστιάζεται σε προσωπικές αφηγήσεις -μαρτυρίες και αναμνήσεις που δόθηκαν υπό μορφή συνέντευξης στη συγγραφέα. Τα κείμενα των προφορικών μαρτυριών συνιστούν το πρωτογενές υλικό με το οποίο αναλύεται, μέσα από την γυναικεία προοπτική, η μεταναστευτική εμπειρία, ειδικότερα του θεσμού του εξ αποστάσεως προξενιού που αποτέλεσε έναν σχεδόν απαράβατο άγραφο νόμο κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολεμικής μεταναστευτικής εξόδου από την Ελλάδα. Το βιβλίο επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και να μελετήσει εκ του σύνεγγυς την ατομικότητα των ίδιων των γυναικών και του τρόπου που ένιωσαν, αντέδρασαν και βίωσαν το γεγονός ενός γάμου με έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν.

Ταυτόχρονα η μελέτη αναλύει την εμπειρία του μεταναστευτικού ξεριζωμού, η οποία αποτελεί το κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο αυτών των αφηγήσεων. Στηριζόμενοι σε αυτές τις αφηγήσεις, μπορούμε να επανερμηνεύσουμε την εμπειρία των νυφών με προξενειό ως συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, να παρακολουθήσουμε την ατομική περιπέτεια, να διαγνώσουμε τη υπαρξιακή αμφιθυμία και να κατανοήσουμε την κοινωνική λειτουργία του θεσμού.

«Η μελέτη αυτή αποτελεί μια ρηξικέλευθη προσέγγιση σε ένα θεσμό που προσδιόρισε την πρώτη μεταναστευτική γενιά και καθόρισε την πολιτισμική συνοχή της Ελληνο-Αυστραλιανής παροικίας. Επίσης αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις σπουδές για την Ελληνο-Αυστραλιανή εμπειρία αφορμώμενη από μια εκ των κάτω ιστοριογραφική προσέγγιση και δίνοντας φωνή στις γυναίκες, η μαρτυρία των οποίων είχε αποκλειστεί από τις επίσημες ιστορίες της μετανάστευσης.»
Βρασίδας Καραλής
Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών της Έδρας Λουράντου, Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Αυστραλία.

 Απόσπασμα από το βιβλίο:

[…]

Το ‘ταξίδι’: ‘άνοιγμα προς τα έξω’ και ευκαιρία για ενδοσκόπηση

Το όποιο ταξίδι, αλλά ιδιαίτερα ένα μακρινό ταξίδι μετανάστευσης στο άλλο άκρο της γης, κάνει ιδιαίτερα αισθητή την  ενδιάμεση διαδρομή, αυτό δηλαδή που μας χωρίζει από τον τόπο και χρόνο αναχώρησης  και μας ενώνει με τον τόπο και χρόνο άφιξης – το εκεί από το εδώ, το τότε από το τώρα.

Για τις περισσότερες ‘νύφες’ με τις οποίες συνομιλήσαμε, η στιγμή του αποχωρισμού και ιδιαίτερα η στιγμή που επιβιβάστηκαν στα πλοία ήταν και η περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη και ιδιαίτερα δραματική. Πολλές δάκρυσαν αναπλάθοντας εκείνη τη σκηνή και ομολόγησαν ότι ήταν ίσως η πρώτη φορά που συνειδητοποίησαν το μέγεθος της απόφασης που είχαν λάβει. Το πλοίο και το ταξίδι τους πάνω σ’αυτό λειτούργησαν ως ο πιο κρίσιμος χώρος και χρόνος για περισυλλογή και επανεκτίμηση.

Μία από τις πιο δραματικές σκηνές αποχωρισμού μας δίνεται από την παρακάτω αφήγηση. Όπως γίνεται φανερό από το παρακάτω απόσπασμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος σταματάει, οι στιγμές παγώνουν, τα γεγονότα αποκρυσταλλώνονται στη μνήμη :

«Από εκεί έφυγα το Μάη [του ‘57], ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου. Αλλά μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 50 χρόνια και δεν έχω ξεχάσει τη μάνα μου πώς είχε πέσει κάτω και χτυπιότανε. ‘Μη φεύγεις παιδί μου, μη φεύγεις παιδί μου’. Ήρθε ένας αστυνομικός και της λέει, ‘΄Αφησε την κοπέλα, χριστιανή μου, θα φύγει το καράβι.’ Ο μικρότερος αδερφός μου να της λέει, ‘Άστηνε μαμά, άστηνε μαμά’, κι αυτή να χτυπιέται.  Εεε…. ‘Μη φεύγεις, μη φεύγεις, μη φεύγεις’.»

Μία ακόμη ‘νύφη’ που όπως μας είπε, μέχρι και τη στιγμή που βγήκε στο κατάστρωμα του πλοίου για να χαιρετήσει τους δικούς της, αυτή δεν είχε κλάψει, αλλά ‘ένιωθε ανάλαφρη’ – γιατί είχε αργήσει η πρόσκληση και ανησυχούσε-, εκεί στο κατάστρωμα, και εκείνη τη στιγμή, επήλθε το μεγάλο ξύπνημα:

«….με φωνάζανε από κάτω, ‘Βασιλεία εδώ είμαστε’, και με χαιρετούσαν με τα μαντίλια. Εκεί έκλαψα πολύ. Εκεί ένιωσα όχι ότι είμαι πάνω σε καράβι αλλά ότι είμαι μόνη μου πάνω σε μια σανίδα, στη μέση του ωκεανού. Εκεί θυμήθηκα τη μάνα μου, τον πατέρα μου που τους άφησα, θυμήθηκα πως ξέκοψα, και άρχισα να σκέφτομαι τι μεγάλο βήμα ήταν αυτό που έκανα; Το σκέφτηκα καλά; Πώς φεύγω τόσο επιπόλαια να πάω σε μια ξένη χώρα, να ζήσω μ’ έναν ξένο άνθρωπο;» 

Όσον αφορά το μέγεθος της απόφασης και τον τρόπο που ο έγκλειστος χώρος του καραβιού τους βοήθησε  να το συνειδητοποιήσουν, μας το δίνει η παρακάτω αφήγηση: «Μέσα στο καράβι ήταν πολύ δύσκολα. Έχασα 5-6 κιλά από τη στεναχώρια μου. Εκεί συνειδητοποίησα όλα τα προβλήματα. Σκεφτόμουν, ‘άραγε θα βρω αυτόν τον άνθρωπο που μου είπαν; Θα τα βρω εγώ με αυτόν τον άνθρωπο; Γιατί να πάρω τέτοια απόφαση;’ Στην αρχή, με τον αρραβώνα και τις φασαρίες, δεν τα σκέφτηκα όλα αυτά.»

Για μία από τις ‘νύφες’ η οποία είχε υποκύψει στην πίεση των γονιών της και ιδιαίτερα της μητέρας της και είχε δεχτεί το προξενιό, ενώ αγαπούσε κάποιον άλλο, οι στιγμές του ταξιδιού ενέτειναν το δράμα της: «Εγώ αισθανόμουν χάλια. Πληγώθηκα πολύ και έλεγα, κι ακόμη το λέω, ‘να βούλιαζε το καράβι και να πνιγόμουν μόνο εγώ’. Πληγώθηκα πολύ …πολύ.»

[…]

Για τη Συγγραφέα:

Η Παναγιώτα Νάζου σπούδασε Διαιτολογία, Πληροφορική και Νεοελληνική Φιλολογία στα πανεπιστήμια Χαροκόπειο Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Σίδνεϊ Αυστραλίας. Το 1993 πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Από το 1987 διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό κειμένων σε Ευρώπη και Αυστραλία για τη μεταμοντέρνα γραφή και το έργο του Γιώργου Χειμωνά, για ελληνίδες συγγραφείς και τη γυναικεία γραφή στην εξορία, για την Ελληνίδα στη διασπορά, καθώς και για τη διδασκαλία των Νεοελληνικών στην Αυστραλία.

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΑΖΟΥ

Έτος έκδοσης: 2013

ISBN: 978-960-438-156-2

Σελίδες: 274, Τιμή:  € 18, 50

 

ΑΠΟΚΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ 30% ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

 


Σχόλια για το βιβλίο: 9
 • Ιωαννίδου Ευαγγελία
  3 Φεβρουαρίου 2014
  #1

  Καλό ταξίδι στο βιβλίο σου Παναγιώτα. Είμαι σίγουρη ότι η δουλειά σου θα μας βοηθήσει να κάνουμε το ταξίδι σαν αναγνώστες αλλά να αισθανθούμε σαν νύφες!!!!!!
  Αρχίζω το διάβασμα.

 • Λιάκου Βάσω
  19 Φεβρουαρίου 2014
  #2

  Ένα υπέροχο βιβλίο που σού δίνει τη δυνατότητα ,μέσω του άρτια δομημένου λόγου του και της εξαιρετικής παρουσίασης των ιστοριών του, να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο, να νιώσεις τα συναισθήματα των ηρώων του και τελικά να γίνεις μέρος αυτού!!!!!

 • ΦΟΥΦΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  6 Μαρτίου 2014
  #3

  Σπάνια βλέπουμε τόσο καλογραμμένα και άριστα τεκμηριωμένα βιβλία από Έλληνες συγγραφείς. Αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα. Συγχαρητήρια στις εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ που ακόμα σε πείσμα των καιρών ασχολούνται με ποιοτικές δουλειές.
  Εξαιρετική δουλειά, με πολύ κόπο και μεράκι.Άρτια τεκμηριωμένο βιβλίο που αξίζει να κοσμεί το νου και τη βιβλιοθήκη όλων μας!
  Συγχαρητήρια!!!

 • Ιωαννίδου Ευαγγελία
  19 Μαρτίου 2014
  #4

  Είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που διαβάζεται από όλους.
  Μπράβο!!!!

 • Κολοβού Ιωάννα
  20 Μαρτίου 2014
  #5

  Πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο που σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή..Μέσα από την ηθογραφία του ανασύρονται μνήμες που αφήνουν γλυκόπικρες αναμνήσεις!!

 • Τσιώτας Σάκης
  20 Μαρτίου 2014
  #6

  Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!!Υπέροχο βιβλίο από την αρχή έως το τέλος του.

 • ΚΥΡΑΤΖΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
  20 Μαρτίου 2014
  #7

  ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ!
  ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ……
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ…!!!

 • ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  20 Μαρτίου 2014
  #8

  ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΥ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ…….
  ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ….!!!!!!

 • παρασκευή
  4 Ιουλίου 2017
  #9

  καλησπερα. συγχαρητήρια για το βιβλιο σας! μήπως ξέρετε πως μπορω να βρω mail της κυριας Νάζου? θα ηθελα να τη συγχαρώ. ευχαριστω

Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης