GameNow WP Theme

DarkLight
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΡΙΜΠΑΜΠΗΣ: η κρίση και η κρίση μας

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 30% ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

www.politeia.gr

Μετά την κρίση του 2009, η ελληνική κοινωνία, παραζαλισμένη από τη βίαιη ανατροπή του επιπέδου ζωής της ψάχνει στα τυφλά το φως στη άκρη του τούνελ, για την έξοδο από την κρίση.

Και ενώ η πλειοψηφία των πολιτών, φαίνεται να επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., αλλά με τους δικούς της όρους, ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση,  αντιδρά σπασμωδικά και δείχνει τον χειρότερο εαυτό του, με ανορθολογικές συμπεριφορές, που φθάνουν μέχρι τις μορφές βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, βλέπουμε ένδεκα ιστορίες ανθρώπων, που ζουν καθημερινά τη διαπάλη που γίνεται στην ελληνική κοινωνία και αγωνιούν για την έκβαση της.

Θα επικρατήσουν τελικά, όσοι επιθυμούν την έξοδο από την κρίση, με φυγή προς τα εμπρός ή εκείνοι που αδυνατούν να ενσωματωθούν στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, είναι κολλημένοι στο παρελθόν και γεμάτοι από ιδεοληψίες και φαντασιώσεις, προσπαθούν να τραβήξουν τη χώρα πίσω, στην καθυστέρηση και στη στασιμότητα;

 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

      Ο Μπάμπης Π. Γριμπάμπης γεννήθηκε στη Λήμνο. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα [Α. Σ. Ο. Ε. Ε.] και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία [Diploma in financial studies, στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου και Master of Arts in finance and investments στο Πανεπιστήμιο του Exeter].

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και ήταν διευθυντικό στέλεχος στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και οικονομικά περιοδικά, με θέματα το χρηματιστήριο, τις επενδύσεις, το τραπεζικό μάνατζμεντ και το venture capital.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

– Εγώ λέω να μη μιλήσουμε πολιτικά σήμερα, γιατί στο τέλος θα τσακωθούμε, είπε ο Κώστας. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και είναι σεβαστές. Όμως, και αν ακόμα συμφωνήσουμε επί της ουσίας, στο τέλος θα διαφωνήσουμε, γιατί έτσι είναι η κουλτούρα μας. Δείτε τι γίνεται στην πολιτική, στο συνδικαλισμό, στα σωματεία, στον αθλητισμό.

-Συμφωνώ απολύτως, πετάχτηκε ο Γιώργος. Πριν έλθετε εσείς, είχαμε ανοίξει μια παρόμοια συζήτηση με το Φίλιππο, για το χαρακτήρα του Έλληνα. Όποιος διαβάσει την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και ειδικά της Αθήνας στην κλασσική εποχή, θα δει ένα Έλληνα με δύσκολο χαρακτήρα, πολυλογά, εγωιστή, φιλόδοξο, επιρρεπή στην κολακεία και στο φθόνο, με δυσκολία στη συναίνεση και στη συμφωνία.

          Αυτός ο  Έλληνας όμως, για να μπορέσει να συμβιώσει στοιχειωδώς στην κοινωνία, αναγκάστηκε να βρει  τρόπους συνεννόησης, ξεπερνώντας τις όποιες αδυναμίες του. Πολλοί πιστεύουν, ότι από αυτή τη διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης και άμιλλας,  σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους, προέκυψε το θαύμα της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας.

          Ίσως αυτή η «δυστροπία» να βοήθησε τους Έλληνες να επιβιώσουν στα δύσκολα χρόνια της ξενικής κατοχής, ιδίως κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ίσως αν ήταν λιγότερο «δύστροποι», να μην έφερναν αντίσταση στον κατακτητή, και να είχαν εξαφανισθεί, όπως τόσοι άλλοι λαοί.

-Φαίνεται ότι αυτό το χαρακτηριστικό του Έλληνα, το είχαν αντιληφθεί παλαιότερα  οι Αμερικανοί και τελευταία οι Γερμανοί και  για να μας καθυποτάξουν, μας ψεκάζουν από ψηλά, ειρωνεύτηκε ο Λευτέρης.

-Ωραία τον στόλισες τον Έλληνα, είπε ο Βασίλης. Χωρίς να είμαι εθνικιστής, θεωρώ ότι ο Έλληνας  έχει πολλές αρετές, μοναδικές στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική ιδιαιτερότητα της αρχαίας Ελλάδας.

-Το κακό είναι ότι σήμερα ζούμε την ελληνική ιδιαιτερότητα, στην κακή της εκδοχή, είπε ο Γιώργος.  Πολλοί είναι σήμερα στην Ευρώπη, που θεωρούν την  Ελλάδα παρία και ειδική περίπτωση, που δεν έχει θέση στην Ενωμένη Ευρώπη. Και για επιβεβαίωση αυτών, διάβασα πρόσφατα στον τύπο, ότι συζητούν στην Ε.Ε., τη δημιουργία μιας υπερκυβέρνησης , με πολύ μεγάλες εξουσίες, στην οποία θα συμμετέχουν έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς φυσικά τη συμμετοχή της Ελλάδας.

-Πολύ το σοβαρέψαμε το πράγμα σήμερα, είπε ο Λευτέρης. Για μένα όλα τα κακά της Ελλάδας και η κρίση που περνάει, οφείλονται στο γεγονός ότι ο Έλληνας σκέπτεται και ενεργεί με το συναίσθημα και όχι με τη λογική. Χωρίς τη λογική, δεν μπορεί να χτιστεί ένα σύγχρονο κράτος, στο σωστό μέγεθος, που να λειτουργεί αποτελεσματικά, προς όφελος του πολίτη, με διαφάνεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Αφού κτιστεί ένα τέτοιο κράτος, τότε στο εποικοδόμημα έχει θέση το συναίσθημα και η φαντασία, μέσω του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και άλλων τέτοιων δραστηριοτήτων, που δίνουν νόημα στη ζωή και την κάνουν καλύτερη.

Συγγραφέας: MΠΑΜΠΗΣ ΓΡΙΜΠΑΜΠΗΣ

Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 978-960-438-147-0
Σελίδες: 150, Τιμή:  € 12


Σχόλια για το βιβλίο: 1
  • Chryssa
    22 Ιουνίου 2013
    #1

    Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου βλέπεις να ξεπηδάνε χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, άτομα οικεία, τα οποία βιώνουν την κρίση όπως κι εμείς. Πολύ άμεσο κι ειλικρινές βιβλίο που αξίζει να το διαβάσεις και ξαναδιαβάσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας:

Το βήμα των αναγνωστών μας
Θεματικές κατηγορίες βιβλίων Νέα άρθρα στο Πολιτισμός Πολίτης